Ето какво финансират швейцарците в България

Общество

13-02-2016, 11:00

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ангелкова: Въпреки трудната 2015 г., посрещнахме повече от 7 млн. чужди туристи

Вторият лифт на Банско се оказа езикова грешка

Лоран Ванат: Чехия ви изпревари в зимния туризъм

Марк Жирардели: Псевдоеколозите блокират развитието на България

Екомилионерите застанаха открито срещу България (обзор)

За двете лица на пандата или иначе казано WWF

Каролев към природозащитник: Лъжете като дърти цигани!

Извънредно: Владо Каролев изхвърли еколози от международна среща

Скандал в ефир! Хекимян не е чел "Робинзон Крузо" (видео)

Поздрав за партийните зелени

52% от българите искат втори лифт в Банско

Въпреки подвеждащите въпроси, хората категорично се обявиха “За” изграждане на втори кабинков лифт в Банско

България пада от лифта!? Да защитим България!

Ангелкова: Чакаме с 30% повече руски туристи за лято 2016-а

“WWF се финансират от Швейцария!”. Това написа в профила си във Фейсбук Лоран Ванат, международен експерт по зимен и планински туризъм, станал свидетел на саботажа от страна на нашите екоорганизации да провалят кръглата маса за развитие на планинския туризъм, организирана от Министерството на туризма. 

 

 

Припомняме, че непосредствено след случилото се, Лоран Ванат коментира: 

Аз бях наистина изненадан, че тези хора, които в началото дойдоха с викове тук, не останаха, за да изслушат конференцията. Явно те въобще не се интересуват от фактите, въобще те нямаха намерение да водят дебат. Аз мисля, че това не е демократично и не трябва да бъде така. Аз смятам, че е човешко право на всеки един човек да ходи в планината. Но повечето хора не ходят сами в планината и затова имат нужда от помощ, за да видят нейната красота. Изграждането на лифтове е много по-полезно за природата, много по-щадящо за местообитанията, отколкото изграждане на пътища.

Никога не съм виждал подобен скандал. Когато някой иска да изгради нов лифт, обикновено се провежда отворена дискусия с всички от неправителствения сектор, но това се случва с изслушване и анализиране на факти, и с взаимни компромиси, а не както се случва в България. Просто тези хора не се интересуват от фактите. Всъщност при нас има едно глобално разбиране, че ски туризма трябва да бъде устойчив и не се приема негативно в обществото или поне на групи от обществото. Изненадан съм от тези нагласи тук.”

Чуждите спонсори насъскват Зелената мафия, алармира преди година и екип на ФорумНюз. 

Именно чуждестранната неправителствена организация (WWF, чийто юрист Любомир Костадинов бе един от участниците  в саботажа на кръглата маса) е един от финансовите благодетели на групичката „еколози“. Така, финансово мотивирани, те не пропускат удобна възможност за подобни широко отразявани в медиите  “акции”, за да саботират развитието на туризма у нас.

Причината за подобни “саботажи и протести” са редица ултиматуми, които „За да остане природа в България“ поставя на управляващите. Сред исканията са забрана на строителство в защитени територии, ловът в националните паркове, държавата да отпуска повече пари за опазване на природата.

Според запознати с действията на бандата екорекетьори, зад привидно добрата кауза прозира основно финансов интерес и опит за увеличаване на влияние.

Сред най-видните представители на коалицията „За да остане природа в България“ са Зелени Балкани, Фондация „Биоразнообразие”, Асоциация на парковете в България, Българско дружество за защита на птиците.

Според данни на Националната гражданска коалиция „Природата за хората и регионите“, освен с протести, въпросните НПО развиват добре платена дейност, като участват във всички обществени поръчки за реализация на проекти на екотематика. Обикновено групичката печели търговете, тъй като за последните години е успяла да вклини свои хора в екоминистерството и в земеделското ведомство.

Процедурите са се превърнали в печеливш бизнес за екорекетьорите, но не може да се мери със средствата, които постъпват в тяхната каса отвън. Основно перо сред тях, освен спонсорството от чужди НПО като WWF, са и европейските средства.

Преди дни Владимир Каролев, съветник на министъра на икономиката, публикува  кратък преглед на някои проектите, по които са получили милиони левове (над 40 милиона).

“Гонили са чайки от лагуни и са строили места за секс на фламинго в български и италиански лагуни – 10 000 000 лева

Броили са соколи – 3 000 000 лева

Местят 48 черни лешояди за 7 000 000 лева

Местят големи европейски лешояди за 3 000 000 лева

Следили са дива коза със сателит – 580 000 лева

Мътили са яйца на костенурки – 918 000 лева

Гледали са кокичета, мушмули и главочи във Витоша – 1 900 000 лева

Ходили са на гости на италиански, гръцки и румънски зелени да разговарят как да се опазят едри хищници – 5 000 000 лева

Въдили са есетри – 1 400 000 лева

Плевили са бурени около Сребърна – 1 400 000 лева

Броили са риби и миди в Русенски лом – 800 000 лева

Хранили черен лешояд – 650 000 лева

Гледали са планински кеклик – 1 100 000 лева

Давали са акъл как да се опази язовир Овчарица – 450 000 лева

Развъждали са лалугери – 470 000 лева

Садили са върби в Димитровград – 1 650 000 лева

Изграждали са гнезда на чапли в Марица – 1 400 000 лева

Правили са гнезда на рибарки в Поморийско езеро – 780 000 лева

Давали са акъл за язовир Конуш – 200 000 лева

Кандидатстват за 50 милиона лева за червеногушите гъски?…”

 

Към списъка могат да се добавят и  7 821 000 лева  от Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и от държавния бюджет за Природен парк „Странджа”. Част от средствата са били за опазване на прилепите в района на Странджа, както и извършване на мониторинг над популацията им.

Тук е мястото да попитаме: Защо когато имаш пожар в Странджа нямаше нито един техен доброволец, с изключение на един местен човек, нямащ нищо общо с псевдо-еколозите.

Но списъкът с финансовите придобивки е голям, допълват от ФорумНюз: Главното действащо лице в групата – бившият директор на Природен парк „Витоша“ и настоящ незаконен шеф на Асоциацията на парковете в България Тома Белев, отдавна се е специализирал в получаването на пари. Например през 2013 година въпросната Асоциация прибрала 4.8 милиона швейцарски франка. Средствата са дадени от Швейцарската програма за сътрудничество и родното земеделско министерство. Сумата е връчена на организацията, въпреки че от 2008 година насам нейното ръководство, начело с Тома Белев, е незаконно – факт, който е потвърден от съда.

Въпреки че „За да остане природа в България“ е бездънна яма за парите на задграничните си спонсори, те продължават да наливат пари в нея. Очевидно кампанията срещу развитието на туризма у нас тепърва ще продължава.

От няколко години трън в очите на „зелените“ е и Банско, което от малко населено място се превърна в една от най-големите ски дестинации на Балканите и в Европа.

За поредна година екорекетьорите извиват ръцете на управляващите със заплахи за блокиране на центъра на София, ако правителството одобри изграждането на втори лифт в зимния курорт.

Публична тайна е, че гневът на “зелените” срещу Банско е заради отказа на концесионера на ски зоната “Юлен” АД да се съобрази с рекетьорските им искания.

Фактите сочат и в друга посока – досега, през всичките години, “еколозите” не са казали и дума срещу курорта Пампорово, което буди подозрения, че групата е оплетена в интереси с “Пампорово” АД – дружеството, стопанисващо зимния курорт.

А обикновените хора се питат няма ли правителството и парламентът да дадат отговор къде се харчат тези милиони? Защо се допуска обществото и бизнесът да бъдат жертва на финансирани от чужбина неправителствени организации? 

България от неправителствени чужди  организации с непрозрачно финансиране ли се управлява или от конституционни избрани институции? 

Във всичките изброени до тук групички участва едно ядро от 10 – 15 човека, представящо се и за гражданското общество на България. Докога ще се налага (основно медийно) неговото мнение като представителна извадка на “гласа народен”?

И защо въпреки непрекъснатите скандали, които създават, свързани с опазването на околната среда и мащабното им медийно отразяване, на последните парламентарни избори получиха само 0.61 % от гласовете на избирателите

Сега отново се активизират, най-вероятно по повод предстоящите президентски избори. Или работят и за предсрочни? … 

Дано по-скоро си получим отговорите.

Вижте още: Двете лица на пандата