Премиерът предлага да бъдат наградени лекарите, извършили операция на неродено

Общество

03-02-2016, 19:16

Снимка:

bTV

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Хирурзи оперираха неродено бебе

Лекарите, предложени за награда са: д-р Чачева и д-р Михова – оператори, д-р Василева – анестезиолог, д-р Стоичкова – неонатолог, медицинските сестри Докозанова и Тюлтинова

Премиерът Бойко Борисов е възложил на министъра на здравеопазването Петър Москов да награди от името на правителството екипа медици, извършили уникална вътреутробна операция, довела до раждането на здраво бебе.
Случаят стана обществено известен в края на миналата седмица и е коментиран на днешното заседание на Министерския съвет.

"Преди дни научих за уникалната операция в утробата на бременна жена, която бе осъществена успешно от български лекари. Ще се радвам да бъдат отличени и поощрени за изключителния професионализъм и отговорност, проявени в такъв момент, и затова възложих на здравния министър да задвижи процедурата по награждаване", сподели в социалната мрежа премиерът.

Лекарите, предложени за награда са: д-р Чачева и д-р Михова – оператори, д-р Василева – анестезиолог, д-р Стоичкова – неонатолог, медицинските сестри Докозанова и Тюлтинова.

"Детето в утробата на майката развива тежка белодробна патология. През контрола, още по време на бременността, колегите успяват с нещо, което е наистина уникално за България, да извлекат съответните течности от дроба на детето (да не навлизаме в подробности), то да се развие. Другото би компрометирало и бременността, и живота на плода. Детето е родено живо и здраво", обясни министърът на здравеопазването Петър Москов. Той поема ангажимента да задвижи процедура за награждаване на лекарите.