Хокинг: Aко установим колонии в други светове, човечеството може да оцелее

Свят

19-01-2016, 16:55

Снимка:

BBC

Автор:

24 часа

Всичко от Автора

Прочутият физик проф. Стивън Хокинг за пореден път коментира кои са според него заплахите, които може да навредят на бъдещето на човечеството.

 По думите му хората са подложени на риск от серия заплахи, които не са външни, а те сами създават, съобщава Би Би Си.

Сред лошите сценарии за бъдещето на планетата Хокинг посочва ядрена война, глобалното затопляне и последици от вируси на генетичното инженерство.

Според него прогресът в науката и технологиите ще създаде нови начини бъдещето да се обърка.

Това каза той по време The Reith Lectures - серия от годишни радио лекции на водещи личности от света, предавани по Би Би Си. Казаното от него е в отговор на въпроси на публиката.

Хокинг смята, че ако успее да установи колонии в други светове, човечеството в крайна сметка ще може да оцелее.

"Въпреки че вероятността от катастрофа на планетата Земя в дадена година може да е ниска, тази вероятност се увеличава с времето и става почти сигурна в следващите 1000 до 10 000 години.

В това време трябва да сме се разширили към Космоса и други звезди, така че катастрофа на Земята да не означава край на човешката раса. Но няма да установим самодостатъчни колонии в Космоса в следващите 100 години, така че трябва да бъдем много внимателни в този период", коментира Хокинг.

По ирония, той вижда заплаха за човечеството в научния прогрес. "Ние няма да спрем да правим прогрес, или да го върнем на заден ход, затова трябва да съзрем опасностите и да ги контролираме. Аз съм оптимист и вярвам че можем".

Попитан какъв е съветът му за младите учени, Хокинг казва, че те трябва да се опитват да задъжат в себе си учудването от нашата огромна и сложна Вселена.

"От моята лична гледна точка, беше славно време да бъда жив и да правя изследвания по теоретична физика. Няма нищо като "Еврика!" момент на откриване на нещо, което никой не е знаел досега", добавя той. Хокинг подчертава, че е важно учените да осъзнаят как научният и технологичен прогрес променя света и да помагат на масовата публика да разбира това. "Важно е да работим тези промени да се насочват в правилните посоки.

В едно демократично общество това означава, че всички има нужда да имат основно разбиране за науката, за да правят информирани решения за бъдещето", смята физикът. "Така че комуникирайте много какво се опитвате да направите в науката и кой знае, може накрая дори самите вие да го разберете".

Откакто е диагностициран с моторно-невронно заболяване, Хокинг буди учудване и възхищение с усилията си да продължава да живее и работи, въпреки физическите затруднения. Дъщерята на Хокинг, Луси, която е журналист и писател и с която той е писал детски научни книги, беше помолена да обясни кое според нея задвижва волята му, кое създава неговата мотивация.

"Мисля, че той е изключително упорит и има завидно желание да продължава напред и способност да мобилизира всичките си резерви, цялата си енергия, цялото си умствено фокусиране и да ги натиска всичките към тази цел да продължава напред", казва тя.

Като целта, в която той се фокусира, не е да продължи да оцелява, а да продължава да произвежда ценни трудове, да пише книги, да изнася лекции, да вдъхновява други хора с увреждания, да бъде семеен мъж, приятел и колега на много хора, да поддържа контакти с приятели по света.