Френски журналист, загубил жена си в "Батаклан", към терористите: Няма да ме накарате да мразя

"Ние останахме двама, аз и моят син, но сме по-силни от всички световни армии", пише още Антоан

Френският журналист Антоан Лерис, загубил съпругата си при атентата в концертната зала Батаклан в Париж, се обърна към извършителите на масовото убийство с емоционално обръщение. В него журналистът заявява твърдото си намерение да възпита своя 17-месечен син Мелвин без омраза и желание за мъст. Ето и самият текст, който придоби голяма популярност и беше публикуван в много медии:

"В петък вечер вие откраднахте живота на един специален човек, любовта на моя живот, майката на моя син, но няма да успеете да ме накарате да мразя. Не зная кои сте и не искам да знам, вие сте мъртви души. Ако Бог, заради Когото вие убивате сляпо, ни е сътворил по Свой образ, то всеки куршум, попаднал в тялото на моята жена, е станал рана в Неговото сърце.

Затова няма да ви направя този подарък ненавистта. Опитвате се да получите именно това, но да отговаряш на ненавистта с ярост, означава да отстъпиш пред онази слепота, която ви е направила такива, каквито сте. Искате да се страхувам, да гледам с подозрение на моите сънародници, искате да принеса своята свобода в жертва на безопасността. Вие загубихте.

Аз я видях днес сутринта. Накрая, сред дни и нощи очакване. Тя беше така красива, както когато излезе в петък вечер, така красива, както беше, когато се влюбих безумно в нея преди 12 години. Разбира се, аз се задушавам от болка, признавам ви тази малка победа, но това не е за дълго. Знам, че Хелен ще бъде с нас всеки ден и ще се срещнем в рая на свободните души, където вие няма да можете да влезете.

Ние останахме двама, аз и моят син, но сме по-силни от всички световни армии. Нямам повече време за вас, отивам при Мелвин, който всеки момент ще се събуди. Той е само на 17 месеца и днес, както всеки ден, ще изяде закуската си и както всеки ден ще играем заедно. През целия си живот това малко момче ще ви се противопоставя с това, че е щастлив и свободен. Защото и неговата ненавист вие няма да дочакате".

Оригиналът на писмото на френски вужте тук »