Крокодилска кожа, злато и бомбоубежище в апартамента на Цветан Василев на "Кристал"

Стъклата на прозорците пък са бронирани и издържат на снаряди с гранатомет

Цветан Василев се е готвил за война! Това разказаха пред "24 часа"хора, видели с очите си апартамента на банкера, който преустрои знаковото заведение "Кристал" в София в помпозно жилище. Разточителство, злато, скъпи мебели и ненужен разкош - така очевидци описват имота.

Апартаментът разполага с бомбоубежище подобно на бункер, а стъклата на прозорците са бронирани и издържат на снаряди с гранатомет. Изолацията на стените е половин метър. Има собствен генератор за ток и водоизточник с резервоар, където водата се йонизира. Те могат да захранват жилището с ток и вода в продължение на 10 дни в случай на авария.

Апартаментът е с площ 1500 квадратни метра и е на топмясто в центъра на столицата. Мълвата носи, че е обявено за продан, но не се споменава цена. А и нямало мераклии засега.

Някогашното заведение е преустроено в два големи хола. Стените между тях се отварят автоматично и отвеждат в зимна градина. В нея има огромна маса, столове, цветя и лоби бар.

Василев е купил и апартамент зад "Кристал", като е избил стените и го е приобщил към помпозното си жилище. В него се влиза от три входа. Има подземен етаж за обслужващия персонал.

Изолацията била толкова ефикасна, че щом влезеш в апартамента, попадаш в друг свят. Никакви шумове отвън не можели да се усетят, макар жилището да е на едно от най-оживените места в столицата.

Според строители от лявата страна на първия етаж е помещението за охрана, снабдено с най-прецизното видеонаблюдение. Няма как някой, решил да приближи, да не бъде засечен от камерите. Отделно живата охрана и сега била факт, макар никой да не живее в апартамента.

Асансьор отвежда към офисите, които са три на брой. Двата са предназначени за Василев. Мебелите в тях са с крокодилска кожа, която е изключително скъпа. Третият кабинет е за дъщерята на банкера. Към него има помещение и за секретарка.

Мебелировката на апартамента е изработена от дизайнери във Виена и доставена от тях. Самото обзавеждане се оценява на 5 милиона лева.

Всеки от кабинетите на Василев е с площ от 200 квадратни метра

От тях се излиза в зимна градина, която е със стъклен покрив. От него денем се открива гледка към небето, а нощем - към звездите.

Идеята на банкера е била там да провежда деловите си срещи дискретно, вместо да ги води по столични ресторанти, където всичко се научавало. Щорите на бронираните прозорци се вдигат и свалят автоматично. Жилището е обзаведено с професионална кухня, а уредите могат да съперничат на най-луксозните ресторанти. Само хладилникът се оценява на 30 000 лева.

Апартаментът разполага с две просторни спални. Между тях има голяма гардеробна, в чийто център е аранжирано приспособление за стотиците вратовръзки и колани на банкера.

Всички кранчета в баните са златни. А в едната тоалетна имало две седалки без преграда помежду им, подобно на онази снимка от олимпиадата в Сочи, която изуми света. Майсторите, които са правили ремонта, се чудели как точно ще се ползва едновременно тази тоалетна.

Цветан Василев е взел имота през 2013 г., като е обединил помещенията. Има 12 нотариални акта, цялото преустройство е узаконено. Но до ден днешен никой не е живял в апартамента.

Според брокери на недвижими имоти жилището е непродаваемо. Първо, ако се търси дискретност, няма как да я има, защото е на такова място в центъра на София, че всеки ще научава кой влиза вътре и кой излиза по всяко време. Второ, цената ще е непосилна. Обикновено хора с големи възможности търсели къщи в периферията на столицата, където въздухът е чист и спокойствието е гарантирано.

Имотът е запориран, 20 млн. лв. отишли за покупката и ремонта

Апартаментът в центъра на София е запориран от съда. Това стана през юни тази година, когато бе издадена забрана за разпореждане с имоти, акции и дружествени дялове на банкера беглец на обща стойност 963 млн. лева.
Жилището в градинката на Кристал е собственост на фирма "Инвест мениджмънт" - дъщерна на семейната компания "Тръст Василеви", която е собственост на Цветан Василев, на съпругата му Антоанета и на дъщеря им Радосвета.
Помещенията, които сега са превърнати в огромен апартамент, бяха продадени на "Инвест мендижмънт" от КТБ за 704 000 лева през 2013 г. Според медийни публикации общо за покупката, ремонта и обзавеждането са били похарчени близо 20 млн. лева. Обзавеждането е било поверено на австрийската фирма "Йозеф Гьобел", която бе наета и за мебелировката на семейната къща на Василеви на Женевското езеро в Швейцария, която стува 20 млн. евро.
"Инвест мениджмънт" е с кредити за няколко десетки милиона лева от КТБ. Дружеството е собственик и на имението на Цветан Василев в столичния квартал "Бояна", което също е запорирано.
Въпреки задлъженията си към КТБ "Инвест мениджмънт" се оказва, че е печеливша. Според финансовия отчет за 2014 г. дружеството има печалба от над 4 млн. лева, а по сметките на компанията има налични още няколко милиона, твърди в. "България днес". Отчетът е бил подаден в Агенцияпа по вписванията от Радосвета Василева.