"168 часа": Крили 72 г. зад Мадарския конник антиките, които иска Вартоломей

Свят

12-11-2015, 16:57

Снимка:

168 часа

Автор:

bulgaria.utre.bg

Всичко от Автора

Реликвите, за които Вселенският патриарх Вартоломей скандално поиска да се върнат на два манастира в Северна Гърция, са съхранявани у нас тайно в продължение на 72 години, разкриват източници на "168 часа".

Оспорваните ценности са само част от сбирката на известни наши учени, събрани по време на войните в първата четвърт на ХХ век.

Българските власти са принудени заради превратностите на историята дълго време да крият ценните находки. Най-тежко е било съхранението им по време на масираните съюзнически бомбардировки над София през Втората световна война. Тогава по лично разпореждане на министър-председателя Богдан Филов те са

скрити в мазето на сградата на Съдебната палата

За по-сигурно помещението, което на практика е било бетонен бункер, е било зазидано, а за да не се повредят от бомбите, върху тях са поставени чували с пясък. И действително, въпреки че зданието е поразено от пряк бомбен удар, те оцеляват.

След войната реликвите са преместени в Археологическия музей. Проф. Николай Овчаров свидетелства, че е виждал там ценните експонати още в началото на 80-те години.

"По мое време те се пазеха в т.нар. секретен фонд, който се помещаваше в тайник зад копието на Мадарския конник в Археологическия музей - разказа проф. Овчаров. - Влизал съм там, тъй като постъпих в института през 1981 г. Доколкото си спомням, малко преди 10 ноември 1989 г. въпросните ценности бяха пренесени в Националния исторически музей. В него се съхраняваха не само ценни ръкописи от манастирите "Козиница" край Драма и "Йоан Продом" ("Йоан Предтеча") край Сяр, които са от Х-ХІІII век, но и църковна утвар, икони и много други ценности

Има и неща, които са донесени от българските бежанци."

Стойността на реликвите е приблизително 1 милиард евро, смята проф. Божидар Димитров.

"Може би са за няколкостотин милиона до 1 милиард евро. За подобни ценности няма как да се каже колко струват, защото всичко зависи от търсенето и предлагането - разсъждава проф. Димитров. - Тези дни парче плат на Модилиани с нарисувана върху него гола жена бе продадено на китайски бизнесмен за 175 милиона. Сред нашите светини, които иска Вартоломей да се върнат на манастирите в Северна Гърция, има много редки експонати."

Ценностите са 764 на брой, от които 400 са ръкописи

на старобългарски на богослужебни книги, пазени в Народната библиотека, а останалите 364 са свещени предмети - потири, дарохранителници, мощехранителници, богато инкрустирани кръстове. Всички до един са сребърни с позлата. Има и икона на св. Богородица. Това са същите реликви, които Божидар Димитров показва цяло лято и които шестват из цялата страна. самата кутия с мощите има надпис на гръцки, че пази останките на свети Дионисий, свети Панталеймон, света Параскева и свети Харалампий. Кутията с костите на светците е изработена от сребро и злато с висока проба. Подписът на йеромонах Серафим, който я е завършил на 25 март 1821 г., е добре запазен.

Как се появяват

в София ценностите

През 1915 г., когато България се включва в Първата световна война, завзема Драмското и Сярското поле. Богдан Филов - тогава директор на Народния музей (предшественик на Националния исторически музей) написал

писмо до главнокомандващия

българската армия ген. Никола Жеков, че за да се съхранят хилядите паметници на културата от фронтовата зона, трябва да бъдат прибрани.

И през 1917 г. тези културно-исторически ценности са прибрани в София.

Как ценностите са били разсекретени и реставрирани, четете в новия брой на в. "168 часа"