Медиите отговарят за обидните коментари на читателите си, реши Европейският съд

Общество

19-06-2015, 16:10

Снимка:

© Pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Правата на увредените от хейтърски хули лица надделяват над свободата на словото

Всеки хейтърски коментар в новинарски портал, включително и в България, може да доведе до осъждане на медията, която е допуснала публикуването му. Това постанови съдът в Страсбург, съобщи "Дойче веле". Решението на Европейския съд за правата на човека (ЕСПЧ) е от 2013 г. и беше обжалвано, но беше потвърдено от Голямата камара на съда.

Дотам се стигна, след като през 2006 г. на естонския сайт "Делфи" е публикувана статия за неосъществения строеж на мост. Под статията се събират 185 коментара, в 20 от които има обиди. Според решението на съда хейтърските мнения са престояли във форума 6 седмици, а мерките, предприети от сайта, не са били достатъчно ефективни, щом са останали толкова дълго там. Решението е от значение, защото такива казуси рядко се разглеждат от Голямата камара на съда, обясни Емил А. Георгиев, адвокат в сферата на цифровите права, цитиран от в. Труд.

Правата на увредените от хейтърски коментари лица надделяват над свободата на словото онлайн, добави той. Естонският сайт е имал възможност за анонимни коментари от читатели, като дори ги е поощрявал, обясни той. ЕСПЧ приема, че засегнатите лица няма как да водят дела срещу анонимните автори на злословни коментари, поради което решава, че щом операторът на сайт допуска публикуването на анонимни коментари, то е редно и да отговаря за тяхното съдържание, добави Георгиев. България като член на Съвета на Европа е задължена да спазва практиката на съда в Страсбург. Това означава, че при казуси като този в Естония и наши медии може да понесат подобни санкции, добави юристът. Той препоръча сайтовете да са без опция за анонимни коментари, а ако се получи сигнал за използване на обиден език, да могат бързо да заличават коментарите.

Интернет медиите имат особена отговорност за безкрайните хейтърски коментари във форумите, особено онези, които проповядват сексуална, расова и прочие отровна омраза, написа във фейсбук Гергана Паси, която е посланик на новите технологии у нас. Адвокатът Делян Манчев добави, че той е прилагал това решение по аналогия за интервю във вестник.