Ден на "голяма конспирация"

Общество

26-05-2015, 11:20

Снимка:

bgonair.bg

Автор:

пост във Фейсбук на Настя Костадинова*

Всичко от Автора

Тъкмо започнаха да се случват нещата малко по-малко в държавата и изведнъж голяма бъркотия в позициите, мненията и коментарите

Като този ден - изминалия 25.05.2015 скоро не е имало. Тъкмо започнаха да се случват нещата малко по-малко в държавата и изведнъж голяма бъркотия в позициите, мненията и коментарите. Надали е някакъв ден от "голямата конспирация" или нечий сценарий, но както въпросите, така и отговорите са много.

Не знам дали всъщност е почнала предизборната кампания, но не искам да си представя какво ще се случи, като наближи октомври и ноември.

Случиха се няколко неща. Дойде г-жа Маковей, бившият министър на правосъдието в Румъния и си каза това, което смята че е нужно и правилно за НЕЯ и от гледната точка на Румъния, относно борба с корупцията. Сутринта тя бе посрещната от Радан Кънев и Светослав Малинов. По-късно Маковей участва в дискусия за българското правосъдие и съдебната реформа. На тази дискусия присъстваше и правосъдния ни министър. По същото време вицепремиера на РБ - г-жа Кунева даде интервю, че " Човек с висока репутация ще бори корупцията по високите етажи, което било потвърдено и от министър-председателя ни. И, че трябва да се обмислят промени в конституцията и заради борбата с корупцията, за да може да се отзовават изборните длъжности, когато има неопровержими доказателства за корупция и конфликт на интереси".
Апропо, това са неща, които българския народ чака да се случат от години и всяка една партия в предизборните си кампании твърди, че ще се пребори с корупцията.
Дотук нищо съществено, една жена, била тя и бивш правосъден министър на Румъния и сега евродепутат, и "вкарала" само 10 % от политическия елит за корупция, там където може би им е мястото дойде по някаква си покана на част от така наречените "протестъри" или на част от гражданското общество и беше посрещната от действащите министри и лидери на партии.

Лошото е само едно, че нацията са раздели автоматично на два лагера в оценките си. Едните казват - чудно, искаме така да стане и при нас, а другите - не , не може да стане, защото в Румъния имали други виждания за справедливост и там вкарвали зад "решетките" едва ли не без доказателства.
Трети пък, които са между "чука и наковалнята" пишат по форуми и в статии, че трябва да вземаме за пример германския и италиански модели на борбата против корупцията. Мога да им кажа, че в Германия има почти Крумови закони в тази насока, италианския модел не пада по-долу от германския.
Между всичките тези събития, които се случиха днес, нещата в Гърмен ескалираха днес отново, което накара вътрешния ни министър, заедно с главния секретар на МВР, да пътуват за Гърмен.

На края за капак на днешните събития, беше концерта на Слави Трифонов, който раздели съвсем хората. Едни казваха - абе, има ли някой да го гледа още този, другите пък реагираха - това е професионален и хубав концерт.

Някъде между тези емоции останаха незабелязани момичетата от художествената ни гимнастика, които спечелиха Световната купа в Ташкент от ансамбъла.
Няма какво да се заблуждаваме - и борбата срещу прането на пари и срещу корупцията е време да започнат, защото границата в основните прослойки - бедни /работещи/ и богатите /крадци/, стана твърде драстична. А да не говорим, че е необходимо да се реши веднъж завинаги, проблема с интегрирането на циганското население, защото там не бива да има повече заигравка.

Хубавото беше, че докато част от хората спореха на горните теми, голяма част от останалите бяха лежерни в социалната мрежа - житейски щастливи мигове - абитуриенти, цветя, екскурзии, което на пръв поглед е чудесно, защото хората излъчваха щастие и дано не е само на пръв поглед...

* Настя Костадинова