Севт ІІІ в Лувъра - супер! Но в Долината на царете - погром!

Общество

27-04-2015, 09:53

Снимка:

Пловдивутре.бг/архив

Автор:

Слави Ангeлов, в. "168 часа"

Всичко от Автора

Tочно два месеца преди премиерът Бойко Борисов да открие изложбата на тракийските съкровища в Лувъра, сводът на най-голямата могила на траки на Балканския полуостров край Старосел се срути и уникалната гробница бе наводнена.

В тази ситуация военните биха казали, че сме много добри в атака, но крайно незащитени в тила. Ако обаче погледнем цялата Долина на тракийските царе, ще видим, че не става въпрос за еднократен пробив, а за тотална липса на стратегия в желанието и усилията да се рекламираме и печелим пари от наследството на древните траки.

Изложението в Лувъра е наистина много сериозен успех за България и шанс да докараме милиони туристи у нас. Те наистина биха дошли и похарчили известна сума пари, защото траките са това, с което ние сме уникални в световен мащаб. Те са нашето голямо историческо богатство.

Французите, американците, японците няма да кацнат в страната ни заради хан Аспарух, нито заради все по-замърсеното и застроено Черноморие. Те ще дойдат тук, за да видят в музея неповторимото Панагюрско съкровище, прекрасните златни бижута от Свещари, маската на Севт, за да обиколят десетки гробници и светилища на траките.

Така че изключително удачно правим изложба в Лувъра, която се очаква да видят около 4 милиона граждани от всички точки на планетата. Тази огромна група чужденци ще бъде запленена от духа на траките и твърде вероятно ще планира пътуване в страната ни, за да се докосне още по-близо до тях.

Готови ли сме обаче да отговорим на интереса им? Категорично - не!

Могилата в Старосел - един достоен старт на обиколката им, е със срутен покрив. Но честно казано, аз, който бях там за последно миналата пролет, не знам дали това е добра, или лоша новина? Гробницата, която владетелят Ситалк ни е оставил 5 века преди Христа, е покрита с грозна дървена барака от летви и найлони.

Няма нищо, ще се усмихнат сконфузено японските туристи и ще поискат да пощракат с фотоапаратите там, където е извадена маската на Севт. Така ще стигнем до могилата Голямата Косматка. Но само до външната й врата. Гробницата, открита от покойния археолог Георги Китов, е затворена от няколко месеца. А като причина се изтъква - "за безопасност за туристите".

Японските туристи между другото са много корави и изключително куртоазни и отново няма да направят проблем. Само, ако може, да ги пуснат в гробницата на гетския владетел Дромихед в Свещари. Да, но откривателят й проф. Диана Гергова разкри този месец пред "168 часа", че й е отказан много сериозен проект за реставрация там.

Въобще накъдето и да погледнем в Долината на тракийските царе, виждаме разруха и недостатъчно усилия на държавата. В Перперикон миналата година бе постигнато много, но и още много предстои.

Всички тракийски гробници трябва да бъдат спешно реставрирани, оттам да изчезнат всякакви дървени бараки и найлони и с проекти, които обаче да бъдат в близък стил за всички могили, те да бъдат запазени и подготвени за туристи с естествени материали като камък, стъкло и метал.

До всяка гробница или светилище трябва да има асфалтиран път, голям паркинг, ресторант с чисти тоалетни и магазин, в който се продават всевъзможни каталози, картички и сувенири, свързани с гробницата. До руините да има достъп за хора в неравностойно положение.

През 2006 г., когато в големия частен музей "Жакмар Андре" в Париж бе открита изложбата "Тракийските съкровища", в магазина му се продаваха копия на златните бижута, а в менюто на ресторанта беше включен специален сладкиш - "Златото на траките".

Французите разбират от тези неща.

Но това, с което наистина можем да привлечем милиони туристи, е проектът "Севтополис". Той предвижда изваждане на древната столица на Одриската държава по средата на язовир "Копринка". Градът на Севт от IV в. преди новата ера е разкрит и проучен през 50-те години на миналия век, но неразумно потопен на дъното от комунистите.

Ако се изпълни проектът за изваждането само на руините, заобиколени с бетонен пръстен по средата на язовира - ще имаме уникално съоръжение, не по-малко внушително от пирамидите в Египет.

Толкова ли сложно е всичко това?