Министър Кралев: Важното е тази година да започне ремонтът на "Фестивална"

Спорт

23-04-2015, 11:52

Снимка:

Министерство на младежта и спорта

Автор:

bgathletic.com

Всичко от Автора

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев говори пред BGathletic.com за най-важните въпроси в спорта ни и очерта основните насоки на вече стартиралата реформа под негово ръководство. Той даде мнението си по теми, касаещи и пряко атлетическата общност. Предлагаме ви I-вата част от интервюто с министър Кралев, в което засягаме темите за базите и допинга.

- Г-н Кралев, бихте ли дали някакви конкретни срокове за ремонта на зала „Фестивална”?

- Желанието ми е до края на годината да е приключила процедурата, но конкретен срок е много трудно да се каже при сегашния Закон за обществените поръчки. В момента сме във фаза предпроектни проучвания и заснемане на залата, която е стара и не разполагаме с архитектурните й планове. После ще пуснем обществена поръчка за цялостен ремонт на залата и оттам ще зависи дали ще се обжалва и кога ще започнем реално. Но мисля, че от есента бихме могли да стартираме с ремонта. Важното е тази година да се започне, защото догодина има Олимпиада, а атлетите ни няма къде да тренират цяла зима. Пък после се учудваме защо нямат резултати. И това е от години, а не отскоро. Но аз се страхувам да се ангажирам със срокове, защото, виждате какво се случи във Варна, ти планираш едни срокове, един бюджет, а като отвориш залата се оказва, че долу има ужасяващи неща. Така че със сроковете може и да сбъркам, ако се ангажирам.

- На 4-и км има съществуващи спортни съоръжения в разруха – пример е атлетическата писта, която не се ползва от повече от десетилетие. Има ли някакво решение на проблема с тези съоръжения?
- Този случай е най-яркото доказателство, че трябва нов закон и нова регулация, касаеща управлението и инвестициите в спортните имоти. 90% от базите са собственост на общините и едва 10% - на държавата. Очевидно обаче нито едните, нито другата разполагат със средства за инвестиране в тези обекти. Затова нашето мнение е, че в новия Закон за спорта, който подготвяме, тази част трябва да е добре разработена. Трябва да се даде възможност спортните бази да се дадат на клубовете като те имат възможност за дълъг период от време да ги стопанисват и така да търсят инвеститори. Сега договорите могат да се сключват до 10 г., а за този период нито един инвеститор няма да си даде парите за едно такова скъпо струващо съоръжение, а и с бавна възвращаемост на инвестицията. За да привлечем частни пари в спортния сектор, трябва да дадем възможност на принципала да подписва дългосрочни договори със съответните гаранции, разбира се – инвестиционна програма, която трябва да се спазва, с възможност за прекратяване на договора, ако не се изпълнява. Виждате, че само за половин година, и то във време на криза, в която нашето правителство управлява, успяхме да осигурим средства за залата в Пловдив, във Варна, ще правим ремонт на зала „Фестивална”. Надявам се до края на годината да започнем ремонта и на Зимния дворец. Зала „София” също ще бъде ремонтирана изцяло, ще има реновиране и на Националния стадион „Васил Левски”. Парите на държавата обаче не са достатъчни за тези обекти, така че трябва да търсим частни инвеститори.

- В последните седмици допингът е основна тема в спорта. Виждате ли начин за контрол на продажбите на хранителни добавки особено при положение, че повечето са качени в интернет?
- Има начини и това ще стане в момента, в който Антидопинговата лаборатория заработи. Тя и сега работи, но трябва да се закупи апаратура за около 1 млн. лв. за изследване на хранителните добавки. Тази инвестиция ще се възвърне много бързо от пробите, които трябва да се изследват през Агенцията по храните и тези, които ще бъдат предоставени от спортните федерации. Сега тези пари отиват в чужди лаборатории. Така че имаме икономическа обосновка на тази инвестиция и смятам, че е целесъобразно. В момента, в който започнем да ги проверяваме, ще започне налагането и на съответните санкции за производителите. Това е единственият начин – строг контрол. В интернет се извършва най-голямата спекулация с хранителни добавки. Съвсем спокойно, както направиха с хазарта, един сайт, който си позволява да продава замърсени добавки или такива с неотговарящо съдържание, ще бъде с ограничен достъп за България, защото често те не са на наши фирми. Сега първо трябва Националната стратегия за борба с допинга да бъде гласувана в Министерски съвет. После е необходимо да подредим нещата и в законодателно отношение и оттам-нататък трябва да се затегне контролът. Никой не е обърнал внимание на проблема с хранителните добавки до сега, което ме учудва. Да, засягаме огромен бизнес, с огромен оборот. Но не съм сигурен какво ще открием, ако проверим и препаратите на големите фирми. И те не са убедени. Каквото пише на опаковката – режимът е уведомителен, но никой не прави проби и не сравнява съставките, които има на етикета и в препарата. Производителите не искат да разберат едно нещо – че ние вече имаме лаборатория и ще правим масови проверки на спортистите, особено при подрастващите, защото те са най-невинните. Нямаш право със замърсени добавки да увреждаш здравето на деца и възрастни.

- Защо не се обърне системата – първо да се изследват хранителните добавки, а после спортистите?
- Защото произведителите не искат. Те се борят със зъби и нокти да не бъдат в регистрационен режим и да не бъдат изследвани. Ти ако си сигурен, че си чист, защо се бориш. А аптеките защо подскачат? Аптеките са накупили препарати от комапании, които вече ги няма, вече са спрели производство, препарати с изтекъл срок на годност. И те затова се борят срещу Наредбата, защото не могат да се разтоварят от стоката си.

- Трябва ли според Вас при положителна допинг проба да има наказания и за хората от щаба на спортиста – треньор, лекар и др., а не само той да носи цялата отговорност?
- Това е задължително. Затова поставихме въпроса и с лицензирането на фитнес центровете и инструкторите в тях. Никой не може да ме убеди, че едно 14-годишно дете ще тръгне само да взема такива препарати. То винаги иска съвета на някой – било треньор, било лекар или инструктор. Когато ти имаш работно място, имаш ценз, с който можеш да упражняваш професията – тогава можеш да търпиш и някакви санкции. Когато има инструктори и те ходят свободно като дилъри и продават забранени медикаменти – как ще ги санкционираш?Разбира се, че треньорът или лекарят, който е предписал медикаментите, също трябва да носят отговорност. Защото и в професионалния спорт много рядко има случаи, когато състезателят сам решава какво да вземе. Аз горещо препоръчам на всички клубове и федерации да се консултират с лекари, а не треньорите на своя глава да решават. Без да имат елементарно образование по биохимия и медицина, много треньори си повярваха, че могат да бъдат и фармацевти или медицински лица. И когато ми задават въпроса: „Защо другите пият, пък нас ни хващат?”, отговорът е ясен – защото в България всеки разбира от всичко.

Втората част на интервюто можете да прочетете тук