Айфеловата кула празнува рожден ден

Свят

31-03-2015, 14:24

Снимка:

flickr.com/tambako

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Една от най-известните атракции в света днес става на 136 години

Когато заговорим за Франция, несъмнено първата асоциация в главата на всеки от нас е известната Айфелова кула. Всички знаем някои базови факти за нея, като това, че се намира в Париж, как изглежда и от кого е проектирана. Но в действителност много малко хора знаят в дълбочина историята на тази конструкция. Представяме ви някои интересни факти по случай годишнината от откриването на 324-метровата постройка.

Кулата е емблематична за Париж. Ала вероятно не знаете, че първоначално тя е трябвало да бъде в Барселона, но проектът е бил отхвърлен.
Всъщност Айфеловата кула е била построена за изложба в Париж през 1889 г. и не е било планирано да остане там след това. Трябвало да бъде съборена още през 1909 г., но конструкцията е била спасена заради функцията й на огромна радио антена.

Друг любопитен факт, който не знаете за кулата е, че през Втората световна война, когато Хитлер е посетил Париж, французите са прекъснали кабелите на асансьора, за да се наложи фюрерът да изкачва стълбите в случай, че иска да стигне до върха. А знаете ли колко е броят на стъпалата, водещи до него? Точно 1665.

Айфеловата кула е може би най-романтичната постройка в света. За много хора тя е символ на любовта, но Ерика ла Тур Айфел е приела асоциацията прекалено буквално. През 2007 г. тя е сключила брак с конструкцията, като дори е приела името й в знак на уважение към “половинката си”.

В случай, че се чудите как французите успяват да поддържат представителния вид на Айфеловата кула толкова дълго, ще ви отговорим, че тя бива старателно пребоядисвана веднъж на всеки 7 години. Нужното количество боя за тази дейност е 60 тона.

Всеки, който е посещавал атракцията знае, че тя е особено красива през нощта. Броят на крушките, които са нужни, за да бъде възможно светлинното шоу, е точно 20 000. А знаете ли, че ако я снимате докато свети, по закон можете да бъдете глобени, защото светлините й се смятат за произведение на изкуството и имат авторски права, така че бъдете внимателни в случай, че сте планирали посещение на атракцията.