Законът трябва да разреши разширяване на просеките

Общество

22-03-2015, 02:14

Автор:

Владимир Каролев

Всичко от Автора

Министърът на енергетиката добре и спокойно натири няколко популистки въпроси от БСП и АТАКА в парламента, но съм съгласен с питането към нея няма ли да се потърси някаква отговорност за енергийния хаос при снежната буря в Южна България, написа във Фейсбук икономистът Владимир Каролев.

Въпреки че никой не може да предотврати такива климатични катастрофи, очевидно има нещо нередно, щом почти 2/3 от авариите в енергийната система бяха причинени от дървета, падащи ВЪРХУ жици и стълбове. Нормативната уредба ограничава просеките до 10 метра и нито държавното ЕСО, нито частните ЕРП-та (чиято мрежа бе по-слабо засегната, поради местоположението й) имат възможността да отсекат или дори окастрят 1 опасно дърво, ако е с 1 сантиметър над тази граница. Не е далеч от акъла, че при такива просеки всяко дърво, по-високо от 4-5 метра (а има борове, които спокойно достигат височини по 30 метра), представлява опасност и то огромна, особено при диаметър на леда от по 25-30 сантиметра. И всичко, което екипите на ЕСО и ЕРП-тата могат да свършат, е да запалят някоя свещ до опасното дърво, ако то е на 5 метра и 1 сантиметър от инфраструктурата.

Разбирам, че някои партийни "еколози" и свързани с тях "природозащитници" от години правят политика от тези просеки, та има-няма и представят разширяването им като потенциална екологична катастрофа, но на тях това си им е работата и затова им плащат. За бой са не те, а държавните чиновници и политици, които все им "уйдисват" на акъла и популизма от страх сакън да не се загуби някой избирател, та не промениха нормативната уредба. В крайна сметка, каквото и да се прави в една държава, все ще има поне 10-15 (или 100-150) недоволни с байраци. Но не би трябвало, заради тях да се рискува стабилността на енергийната система и подаването на енергия към всяко кътче на България, до което има дърво, по-високо от 4-5 метра. Шефът на ЕСО Иван Йотов е напълно прав да иска промяна на уредбата и разширяване на просеките и трябва да получи 100% подкрепа срещу предстоящите редовни псевдо-зелени популизми, които ще последват както винаги.