Дълбок зимен сън за бъдещето на Банско

Региони

16-03-2015, 14:34

Снимка:

bansko.net

Автор:

в. Преса

Всичко от Автора

Още по Темата:

Планинската спасителна служба в Банско досега е спасила 1124 души

Докато ние си прехвърляме топката, конкуренцията прави нови лифтове и писти

В края на зимния туристически сезон отново се създаде патова ситуация за изграждането на втори кабинков лифт в Банско. Вече месеци продължава медийната война между привържениците на модернизацията на ски зоната и зелените неправителствени организации. В познатия от почти 25 години стил държавата стои като ням свидетел на бурните дебати.

 

Администрацията не казва нито „да“, нито „не“ по казуса. Двамата министри - на туризма Николина Ангелкова и на спорта Красен Кралев, са „за“, но другият важен фактор - министърът на околната среда, инцидентно хвърля клиширани фрази за баланса и разбирателството между страните. Министър-председателят, който има последната дума, в характерния си стил подава разнопосочни сигнали. Веднъж подкрепя митингите на хората от Банско, друг път се стряска от заплахите на еколозите за протести и им се обажда, за да им дава отчет. Някои от малките групи в парламента с декларации изразиха становища „за“ развитие на зимния туризъм.

 

Големите партии като БСП и ДПС мълчат. „Реформаторите“ в лицето на Радан Кънев са „против“, но „гражданите“ на Кунева подкрепят. Единствено ясна и категорична позиция има председателят на парламента Цецка Цачева. Тя се застъпи преди 2 години и оттогава прави последователни изказвания по темата.


Скандалите около изграждането на втора кабина в Банско са социално-политически феномен. В разгара на кризата в международните отношения заради Украйна у нас почти никой не говореше за 19-часовите преговори между Ангела Меркел и Владимир Путин, а темата на темите беше да има или не втори кабинков лифт.

 

Разправиите около „Южен поток“, АЕЦ „Белене“, „Бургас-Александруполис“ и „Набуко“ бледнеят в сравнение с провокираните вече 5 години скандали около лифта. През това време не само в традиционните туристически дестинации, но и в съседните ни страни се изградиха стотици ски съоръжения и писти. Конкуренцията в летния и в зимния туризъм е убийствена. Държавите дават милиони за реклама. Звездата на CNN Ричард Куест промотира Македония. С държавно финансиране в Турция се изграждат 4 зимни курорта. Сърби, румънци, косовари са разбрали ползите от зимния туризъм и го развиват по всички начини. На фона на тази агресивна политика нашата администрация спи дълбок зимен сън. Пробужда се за малко, когато има стартове за Световната или за Европейската купа в Банско, Боровец и Пампорово, след което отново заспива.


Вместо да заеме ясна и категорична позиция, Министерският съвет непрекъснато отлага решаването на проблема. Разбира се, ще отложи и този път. Вече е абсурдна ситуацията, в която цялата държавна машина не може да вземе решение по един толкова елементарен проблем като изграждането на доказано необходим лифт.

 

Явно така е по-лесно. Зимата ще свърши, зелените, макар малобройни и разделени, ще се кротнат, напролет ще се занимаваме със снеготопенето и опасността от наводнения. На фона на пролетно-летните проблеми никой няма да се сеща за ските и планините. Това се случва всеки път, докато бракониерите секат милиони кубици дървен материал из горите. Безработните от планинските региони отново ще тръгнат да събират гъби и билки, какъвто е бил поминъкът преди стотици години. Всяка година през юли и август се случват горски пожари. Миналото лято изгоряха 200 хиляди декара, най-вероятно запалени от горската мафия, местните хора и държавата гасиха с цената на човешки животи и много средства, а еколозите не заплашиха с нито един протест заради унищожените гори.


Така ще продължим до следващия зимен сезон, когато отново ще започнат разправиите дали е толкова голямо зло да се отсекат 1000 дървета за изграждане на лифт, или не.


Вече става очевидно, че проблемът изобщо не е в отсичането на дърветата или в защитеността на Пирин от ЮНЕСКО. Явно има някакви други причини, които никой не назовава. Крайно време е да започнем да питаме защо администрацията абдикира от задължението си да поема отговорност и да взема решения. Какви са истинските причини министри и управляващи да се гънат пред заплахите на 20-тина зелени активисти? Обществото и местните хора във всички планински региони искат да знаят истината. А тя явно е такава, че никой не иска да говори за нея.

Опашките пред лифта растат, държавата мълчи

Ако ме питате за втората кабинка в Банско и опашките пред касите за лифта, няма какво ново да кажа. Нещата са ясни, вече е унизително всички да повтаряме непрекъснато, че държавата трябва да подкрепи развитието на зимните курорти“, ядосва се Иван Колев от София, който идва всяка зимна ваканция да кара ски по „Бъндерица“ заедно с приятели.


Дотолкова му е втръснала темата за изграждането на нови съоръжения в планинския курорт, че се ядосва още щом чува въпроса. „Не знам в каква държава живеем. Не може всички да сме убедени, че има нужда от още един лифт, а управниците да си траят. Колко години се чака решение по този въпрос“, не може да прикрие възмущението си младият мъж. Той е запален планинар и твърди, че Банско е най-красивият зимен курорт не само у нас, но и в Европа. Убеден е, че ако още малко се проточи решението за втората кабинка, ще изгубим не само чуждите туристи, но и много от българските скиори.


Уморени от темата са и банскалии. Повечето от тях вече не вярват, че ще се намерят оправни държавници, които да изведат въпроса докрай. На думи всички подкрепят развитието на зимния курорт, но на действия - нищо, обезверени са местните жители. „Защо се мотаят, не можем да разберем. Аха да излязат с решение и хоп - чакайте още. Както е тръгнало, няма да има яснота по въпроса и за следващата зима“, отчаяни са и от местния туристически бранш.


Тази година зимният сезон е изключително силен - има много сняг, много туристи, а хотелиерите и общината отчетоха няколко суперуспешни представяния на курорта на международни туристически изложения. В същото време опашките пред начална станция на кабинковия лифт не намаляват. Напротив, всеки ден още от ранни зори се извиват дълги върволици от хора, чакащи да се качат на пистите.


В четвъртък в 8,30 ч. сутринта стотина скиори и сноубордисти висят мълчаливо на начална станция. С всяка изминала минута навалицата се увеличава, а заедно с това расте и недоволството на туристите. Сред тях има и много деца, уморени от дългото висене, и насядали направо на стълбите в административната сграда на ски центъра.


„За първа година посещавам зимния курорт Банско. За втори ден съм тук, всичко ми харесва - красив град, отлична кухня, добро обслужване. Планината е наистина величествена. Не съм виждала по-голяма красота. Обаче това чакане на лифта ме убива. Близо два часа вися на опашката. Притеснявам се, че детето ми ще изпусне ски уроците, а пък училището започва в 10 ч.“, признава рускинята Наталия Павловна. Предишната сутрин отново чакала повече от час, за да се добере до лифта, и е изумена от това.


„Опашките развалят удоволствието от иначе перфектния зимен курорт. Трябва да се намери решение“, убедена е рускинята и допълва, че през следващите дни ще се нареди на опашките още преди кабинката да заработи, за да си спести висенето.
Чакащите в предните редици на опашката обаче се усмихват горчиво и обясняват, че дори и в 7,30 ч. да застанеш пред кабинката, висенето е гарантирано, тъй като туристите са стотици.


Един час по-късно опашката едва е помръднала и някои от скиорите вече са кисели. По-нетърпеливите започват да потропват нервно с крака и гледат навъсено служителите на лифта. Тези, които идват за пореден път в Банско, вече са наясно, че проблемът не е в обслужването, а в това, че кабинката не може да поеме огромния наплив от мераклии.

Георги Икономов, кмет на общината:

Кого чакат да реши въпроса с втората кабинка?

- Докъде стигна решението на въпроса за втората кабинка?
- Нямам актуална информация от Междуведомствената комисия към Министерския съвет, макар че задачата на тази комисия не е да разреши или не втората кабинка, а по-скоро да уточни площта на ползвана територия в ски зоната и дали има разминаване с концесионния договор. Тя има само индиректна връзка с втората кабина и с уплътняването на ски зоната, защото безусловно трябва да е ясна територията на концесията, да се знае в какви граници може да се проектира, а не да се проектира нещо и след година-две някой пак да скочи и да каже „Ама това е извън територията на концесията“.


- Как си обяснявате тази колебливост при решението на този въпрос?
- Явно сме някаква държава на абсурдите, защото ситуацията е точно такава. Всеки е „за“ идеята, при това тя е подкрепена от хората, от които зависи нейната реализация. Всички, които са на върха на държавното управление, искат развитието на ски туризма в Банско, но в същото време нищо не се прави по този въпрос. Тази идея от само себе си няма как да се случи. Това не е природно събитие, което може само да стане, това е процес, който някой трябва да стартира, да извърви и да го доведе докрай. А това не се прави. Поне аз не виждам някакви действия в посока разрешаване на казуса. А кого чакат да го разреши и как да се случи - на мен това не ми е ясно. Откъде ще се случи, ако те не го направят, същите тези хора, които сега са в Министерския съвет.


- Жителите на Банско направиха редица протести. Защо никой не ги чу?
- Всички тези действия - протести, митинги, подписки, се правят още от 2012 година. Даже имах идеята за референдум и може би тази идея отново ще я възобновим, защото според мен, за съжаление, остана само тази възможност, с която да кажем на управляващите, че трябва да се съобразят с местната общност. Но даже и това ми се вижда вече излишно, защото 2013 година всичките тези неща ги правихме. Тогава имаше някаква надежда, защото през Висшия екологичен експертен съвет мина промяната на плана за управление, тоест оставаше да се вземе едно политическо решение от кабинета, който да утвърди тази промяна. Е, сега този Министерски съвет има тази възможност, защо не го направи, нямам представа.


- Преди дни две екологични организации подкрепиха идеята за втора кабинка. Това показва, че местната власт намира диалог по въпроса.
- Нямам обяснение как може правителството да се съобразява с една шепа представители на някакви организации, аз не ги наричам еколози, които в голямата си част пречат, отколкото да помагат на обществото. Това са представители най-вече на чужди организации. Не мога да си обясня как заради такива хора управляващите игнорират и неглижират цял регион, цял един отрасъл. 

България
110 879 кв. км площ
6,981 млн. население
$53,7 млрд. БВП
зимни курорти 4 плюс 36 ски зони
90 лифтове и съоръжения
200 км писти
600 000 ски посещения на година

Австрия
83 871 кв. км площ
8,222 млн. население
$418 млрд. БВП
260 зимни курорта
3313 лифтове и съоръжения
22 500 км писти
50 млн. ски посещения на година

Швейцария
- 41 277 кв. км площ
- 7,996 млн. население
- $646,2 млрд. БВП
- 240 зимни курорта
- 2284 лифтове и съоръжения
- 20 000 км писти
- 11 млн. ски посещения на година

Чехия
- 78 867 кв. км площ
- 10,609 млн. население
- $194,8 млрд. БВП
- 170 зимни курорта
- 820 лифтове и съоръжения
- 7000 км писти
- няма данни за ски посещения на година

Словения
- 20 273 кв. км площ
- 1,992 млн. население
- $46,8 млрд. БВП
- 44 зимни курорта
- 200 лифтове и съоръжения
- 1800 км писти
- няма данни за ски посещения на година

Италия
- 301 340 кв. км площ
- 61,482 млн. население
- $2,068 трлн. БВП
-260 зимни курорта
- 2583 лифтове и съоръжения
- 28 000 км писти
- 41 млн. ски посещения на година
Източник: в. Преса