Убийството на Немцов: версии

Свят

28-02-2015, 15:48

Снимка:

Личен архив

Автор:

Владимир Милов

Всичко от Автора

Разговарях с познати бивши служители на спецслужбите и все по-малко са съмненията ми за това, че зад убийството на Борис Немцов стои властта. Разбирам всички разсъждения за "Путин не е можел", "Той няма сметка от това" и така нататък, написа в блога си Владимир Милов, президент на руския Институт по енергийна политика. 

Но има обективни обствоятелства:

Убийците са оставили жив и невредим единствения свидетел.

Убийството е станало в район, където всичко се наблюдава и слуша старателно, където вероятно има записи за това как са се движили автомобилите и т.н...

Съдейки по съществуващата информация, преди убийството Немцов излязал от едно кафене в ГУМ-а. Никой не е можел да знае кога той ще си тръгне от там и накъде ще поеме. Това значи, че той или е бил подслушван, или е бил следен с кола в района на Илинки/Варварки, който също е добре подслушван и видеонаблюдаван - тук е "родината" на администрацията на президента и ФСО. Тоест, ако това са били хора извън властта, то сега в нейни ръце има пълен отчет за движението на тези изроди из района Илинки/Варварки за преиода, в който Немцов е бил в ГУМ-а и след това е тръгнал от там. Убийците - а съдейки по точните изстрели, поразили сърцето, белите дробове, главата и т.н., това са били професионални убийци - не може да не са съзнавали това.

Тоест за професионалистите е било очевидно, че оставят страшно много следи. Следователно те или нарочно са действали така дръзко (в което е много трудно да се вярва), или са били убедени в своята безнаказаност.

Но това са дреболии с главното подозрение:

Малко повече от 48 часа преди най-голямата опозиционна акция, заради която властите бяха вдигнати на крак, Немцов най-вероятно е бил следен. Следене може и да е нямало, но професионалните килъри не биха пренебрегнали такава вероятност. При всеки мотив за убийството, който не е свързан с властта, далеч по-лесно би било то да се отложи за по-късен и спокоен период.

Но тъй като никой от нищо не се е притеснявал и е действал нагло, се натрапва един единствен извод.

За мотива писах вече вчера - да се всее страх.

Това са само факти. Умозрителните разсъждения за това, кой им сметка и кой не, можете да оставите за себе си.