Българските младежи в цифри и факти

Общество

06-02-2015, 14:58

Автор:

Калин Каменов, заместник-министър на младежта и спорта*

Всичко от Автора

Още по Темата:

67% от младите хора нито учат, нито работят

Оказа се, че вече всички знаят къде е краварката. Да, точно така – в долния ляв ъгъл. Явно и ние в ММС трябва да ползваме подобен комуникационен похват към всички български младежи, които не учат, не работят и бездействат по цял ден (NEETs), за да им обясним какво могат да направят, за да се възползват от редицата програми и мерки на държавата свързани с трайната заетост.

Днес представих на медиите (а вярвам, чрез тях и на всички българи) цифрите от последното национално изследване сред младите хора. Само няколко акцента:

- Огромна е пропастта между декларираната готовност и реалните действия. Много от младежите знаят какво трябва да се прави, но не го правят. 63% виждат смисъл в доброволчеството, но само 8% са участвали в доброволчески акции (ако не броим пускането на SMS в подкрепа на някаква кауза)

- Плашещо ниско е доверието в институциите – 20% вярват в правосъдието, около 30% смятат, че в България може да се забогатее по честен начин

- 51% не работят, а 62% от безработните не са регистрирани в бюрата по труда

- 98% от младежите не членуват в никакви организации (НПО, младежки, студентски, ученически, спортни, политически….)

- 29% смятат скоро да емигрират

- 10% или казано в реални цифри към 100 000 млади хора открито заявяват, че са готови да продадат гласа си на идните избори

Оптимистичното:

- 87% определят, че са в добро здраве

- 75% имат много приятели

- 65% са оптимисти за бъдещето

- 67% декларират, че имат свободно време…остава да им помогнем да го запълнят със смислени дейности

И нещо много важно, което пропуснах да кажа на пресконференцията, а и никой не ме попита. Освен NEETs, сред българските младежи има и много учещи, работещи, създаващи семейства активни граждани. Не бива младежките дейности да са насочени единствено към проблемните младежи и да загърбваме успяващите. Напротив, според мен трябва да създадем и мерки за поощряване на можещите, защото те са ни естествените посланици към групата на NEETs. Трябва да ангажираме успешните млади хора и да ги превърнем в ролеви модели – хората да знаят за тях…както знаят къде е краварката.

* Текстът е публикуван в блога на зам.-министър Калин Каменов