Борисов: Спечелихме 5 млрд., като направихме правителство

Брюксел ни дава 250 млн. евро за газова връзка с Гърция

- Г-н премиер, започва ли България проучване за газовия хъб след срещите ви с четиримата еврокомисари в Брюксел?

- Виждате, че като има добра координация с Еврокомисията, срещите с еврокомисари не се разминават - напротив, виждаш се с четирима еврокомисари и с двама зам.-председатели на комисии. Но това не е най-важното, казвам го в кръга на шегата, защото навремето ни се обясняваха какви ли не работи. А истината е, че ако това беше направено преди една година, отдавна "Южен поток" щеше да се строи, спор няма. Виждате, че никой не говори сега нито за тръжни процедури, нито за нарушения, защото хората видяха, че ние поставяме въпроса точно, ясно, честно и това е важно за бъдещето на нашата газопреносна система. Добрата новина от разговора ми с комисаря по регионална политика Корина Крецу е, че и магистрала "Хемус" ще стане. Третият лот на "Струма" ще се случи. През 2015 г., ако сегашното правителство е на власт, над 5 млрд. лв. европейски средства ще бъдат разплатени в България. Само това да сме направили дотук, значи си заслужаваше да направим правителство. Виждате, че надеждите на целия Европейски съюз за стабилност у нас са големи.

- От Еврокомисията вече анонсираха, че първото заседание на работната група за проучването и изграждането на газовия хъб ще е в София. Кога и на какво ниво?

- Решихме да е още през февруари на най-високо ниво, защото още в сряда вечер, след като се чуем със зам.-председателя на ЕК и комисар по енергийния съюз Шефчович след разговорите му в Москва, експертите ще имат актуална информация. Помните, че Драгомир Стойнев (б.а. икономически министър в кабинета "Орешарски") даде пълномощно на Европейската комисия да ни представлява пред руската страна и всъщност той отряза възможността ние пряко да говорим по темата. Затова сега ползваме като посредник ЕК. В сряда вечер имаме уговорка с еврокомисарите да се чуем, тъй като Шефчович ще бъде в Москва. И в зависимост от това какво му отговори руската страна за "Южен поток" - дали са спрели, дали не са проекта, съответно - ако не са, какво биха казали за този газов хъб. Нашето министерство на енергетиката вече е готово да даде проект как го виждаме, как може да стане, как да се управлява впоследствие. Европейската комисия не продава и не купува газ, но ще се организират прозрачни процедури. Много е вероятно да стане, още повече че ни беше отнет "Набуко", особено "Набуко - запад" и аз по този начин го виждам да бъде възстановен. Така че, живот и здраве!

- Изпълняваме ли условията за подходяща инфраструктура, прозрачност и ликвидност, недискриминационен достъп до доставчици и клиенти, за да бъде финансиран като стратегически проект този газов хъб?

- Всичко зависи от разговорите в сряда. И освен това, другото, което е като положителна новина, е, че интерконекторът с Гърция може изцяло да ни го финансира Европейската комисия. А това са нови около 250 млн. Доволен съм много, защото 5 млрд. ще влязат в българските компании и общини и ще се реализират важни инфраструктурни проекти.

- Еврокомисар Крецу прие ли поканата да дойде за откриването на магистрала "Марица"?

- Да, тя ще дойде за откриването. Но февруари месец еврокомисар Крецу ще дойде с другите еврокомисари. Ще я разведем по обектите, така както навремето предшественикът й на поста по регионална комисар Йоханес Хаан знаеше всеки един обект в България - "Марица", "Струма", "Тракия" - кой докъде е. През май ще открием "Марица". По-важното е, че аз искам и ги убедих, че не за сметка на "Струма", а от икономиите от "Струма" ще построим и "Хемус". На гражданите на Варна съм им обещал "Хемус" и знам, че без тази магистрала Северна България ще бъде изостанала България. В Южна България или от Стара планина надолу вече са четири магистрали - "Струма", "Марица", "Тракия", "Люлин". Затова през този мандат съм обещал да направя всичко възможно за Варна.

- Кога може да очакваме свързването на магистрала "Хемус"?

- Тази година ще започнем да изграждаме нови 60 километра от трасето. През това време се подготвят нови проекти. Проектираме и продължаваме всяка година нататък. За съжаление не може да я направим за 1 година, както бих искал. Но тази година ще довършим "Марица", ще довършим "Струма" до Благоевград и съответно до Сандански - Кулата и започваме тунелите на Кресна. Паралелно с това от другата страна ще се работи и по магистрала "Хемус".

- А за прохода на "Шипка" ще има ли първа копка тази година?

- Да, готов е. Ще стане. Европейската комисия одобри и него. Но вижте, приятно е да се работи сега с тях. Вярват ни, разговаряме с всички, доволни са от това, което прави правителството. И в заключение използвам да благодаря на всички политически партии, които са в парламента. И управляващи, и опозиция. За това, че има парламент, че проявяват разбиране. Мисля, че и ние се стараем достатъчно, за да оползотворим това, което правим в полза на държавата.

- С кои еврокомисари работите по-добре - с представителите на ЕНП или от ПЕС?

- Не, не. С всички еднакво. Знаете, че Шефчович е социалист, но ми е изключителен приятел и много добър комисар. Отдавна в Брюксел не делят по партиен признак. Това се прави само по време на избори. След това всеки е съсредоточен да работи възможно най-добре.

- Г-н Борисов, каква е ситуацията с V и VI реактор на АЕЦ "Козлодуй". Стана въпрос и за тях по време на Вашите разговори в белгийската столица.

- Що се касае до V и VI реактор на "Козлодуй" аз съм убеден в тяхната сигурност. Въпросът е, че би могло една подобна рехабилитация да струва много скъпо и много дълго да се прави. Надявам се, че това няма да стане разменна монета и България да попадне между ЕС и Русия в тази проблемна в момента ситуация.

- Разбрахте се с комисаря Шефчович за тясно сътрудничество с Еврокомисията по енергийните теми.

- Спазвайки европейското законодателство, бяхме посочени едва ли не като противник или виновни за спирането на "Южен поток", което изобщо не е така. Дори газопроводът да се изгражда през друга територия, за реализирането на проекта ще се изисква спазването на същото законодателство, което се изисква от България. Незаслужено бяхме упрекнати от руския президент Владимир Путин тогава, но както виждате, работим планомерно, с много ясна перспектива и искаме да се случи "Южен поток". Затова разяснихме и предложението ни за газов хъб, ако тръбата дойде до Варна. Искаме на базата на европейското законодателство да изградим своите газови мрежи. Това ще гарантира, че по плана "Юнкер" може да бъде изграден нов тип газова диверсификация.

Източник: Стандарт