Петко Сертов се върнал?! Откъде и защо?

Петко Сертов се бил завърнал – потвърди днес вътрешният министър Веселин Вучков. Тази нощ в 1.30 часа пресякал границата при КПП „Кулата“. Нищо тайнствено и сензационно в изчезването му, разбира се. В Гърция претърпял пътен инцидент и му се наложило да постъпи в болница.

Нямаше го повече от месец. Беше обявен за национално издирване и за международно такова – чрез Интерпол. Заради него клетата ни полиция прегледа записите на всички възможни камери по пътищата. Бяха изградени какви ли не хипотези за внезапното му почезване – някои от които обосновани, а други съвсем нелепи. И изведнъж – хоп! – жив и здрав си пристига в България, паниката покрай изчезването му приключва, всичко ни е наред.

Не, не ни е наред. Версията за това благополучно завръщане е малоумна. Ако грандиозната сага с анабазиса Сертов до южната ни съседка и незнайно докъде другаде приключи с това обяснение, то това би означавало единствено, че българските служби за сигурност приемат българите за идиоти.

Забележете само някои подробности: един бивш шеф на ДАНС изчезва в качеството си на цивилно лице, без да предупреди близките си и без дори да вземе и един мобилен телефон със себе си. Поема нанякъде с чужда кола – и едва дни по-късно се разбира, че тази кола е пресякла границата с Гърция, без да е ясно дали самият Петко Сертов е бил в нея.

И по-нататък следите му се губят. Съпругата му алармира полицията, медиите алармират обществеността. Вдига се шум до небето,чуждите медии отразяват събитието, гръцката полиция се включва активно ви издирването, европейските служби за сигурност – също. Минават дни и седмици, скандалът достига своя пик и започва да отшумява. И изведнъж – хоп – ето ви го Петко Сертов на българската граница, ни лук ял, ни лук мирисал.

Един шеф на ДАНС изчезва безследно и повече от месец не осъзнава, че го търсят по цял свят под дърво и камък? Претърпява сериозна катастрофа в Гърция и тази катастрофа не е отразена в регистрите на гръцката полиция, която също го издирва под дърво и камък? Айде холан...

Би трябвяло да е ясно едно: един бивш шеф на тайна служба е публична личност, дори и когато вече не изпълнява тези си функции. И това е така, защото и в битността си на частно лице той е носител на огромна по обем и значение обем секретна информация, която – предадена на когото трябва – може да се окаже съвсем сериозна заплаха за националната ни сигурност.

Ето защо изчезването на Петко Сертов за период от повече от месец е скандал, при това огромен. Може ли някой да гарантира например, че в този период той не е бил отвлечен и от него не е била изцедена важна за страната ни информация? Или че е не е използвал този период, за да предаде сам такава на служби, с които е имал определени, може би исторически формирани отношения – продължаващи паралелно със заемането на върхов пост в системата на сигурност на РБ? Можем ли да имаме пълни гаранции, че бидейки отстранен като председател на ДАНС, той не е продължил да обслужва нечии други интереси – тези на някоя небългарска служба за сигурност – или тези на един небезизвестен негов „съветник“ например?

Не, не можем. Най-малкото защото трябва да си спомним как и за какво бе създадена самата ДАНС – както и чии интереси обслужваше, а може би и продължава да обслужва. И защото не можем да не забележим, че обяснението за това драматично изчезване е хвърляне на прах в очите, детска приказка за наивници.

Липсата на Петко Сертов не говори за някакво случайно житейско препятствие, свързано с пътен инцидент. Тя говори по-скоро за изпълнение на тайна мисия – и тази мисия съвсем очевидно няма нищо общо с българските служби за сигурност. Тогава надвисва с огромна сила въпросът: а с кого има нещо общо? Къде и бил Петко Сертов? Какво е правил и с кого се е срещал? И най-малкото: как така е претърпял пътан инцидент и това обстоятелство е минало незобелязано от гръцката полиция? Къде са доказателствата за това – къде е болницата, в която е лекуван, и защо не е завъртял поне един телефон през цялото това време – знаейки прекрасно, че го издирват?

Това са все въпроси, на които трябва да отговори не друг, а именно оглавяваната доскоро от него агенция. Не се надявайте на това обаче – ДАНС традиционно си мълчи, когато става дума за скандали с нейните хора. Те не се разприказваха дори и след като един гангстер повече от година бе сив кардиналв агенцията, и колеше и бесеше в обществото на българските Джемс Бондовци, та сега ли?
Източник: Svobodata.com