На връх Ивановден - прогноза за "Черни дни" за "Дядо Иван"

"Прогнозата не е моя. Пази Боже! Тя е на руския премиер Дмитрий Медведев, който направи изявление, че във връзка с „черната година” за икономиката и финансите на страната, каквато се очертава да бъде за Русия 2015 г., е необходимо да се намерят „запаси от лекарства” . Те трябва да бъдат поне за срок от 3 до 6 месеца. Министърката на здравеопазването Скворцова, за да успокои своя премиер, побърза да докладва, че в 71 региона има запаси от лекарства за 4 и дори за 5 месеца, а в останалите – за месец-два. 

Истината е, че ситуацията на пазара на лекарствата в Русия започва да става катастрофална. И по отношение на вноса, и по отношение на контрола върху цените. Защото половината от необходимите лекарства са от внос. А той трябва да се плаща с все по изтъняващата от глад рубла. Резкият ръст на цените на лекарствата е пряк резултат от катастрофалното падане на курса на рублата. През 2014 г. рублата загуби по отношение на долара 42 % от своята стойност, а само от началото на годината губи вече 14,6%. Същата е ситуацията и спрямо еврото – загуба с 10%7 от началото на годината. А то, началото, хей къде го – седмица няма.
На връх руската Коледа един долар се обменяше за 63,01 рубли, а еврото – за 75 рубли. Като коментира тази ситуация полският всекидневник "Газета Виборча" обективно цитира източници от Москва, които още по-обективно твърдят, че очертаващата се за Русия „черна година” е в резултат на рязкото падане на цената на петрола и на санкциите наложени на Русия от демократичния свят заради осъществената агресия срещу Украйна. Не мога да възразя. Така е. Има и още един фактор. Лошото управление на президента Путин. Защото не може управлението на Путин да е добро, а рублата да се стопява като лански сняг. Или пак не съм прав?", написа Александър Йорданов в личната си страница в социалната мрежа Фейсбук.