Кръщение Господне

В името на Отца и Сина и Светия Дух!

Днес е особен празник: Кръщение Господне, когато се явява Духът Господен, слизащ върху Христос Спасителя! Забележете, че Господ идва да се кае на река Йордан, сякаш Той е грешник. Нали тук идват хора, за да молят прошка от Бога! Йоан Кръстител ги умива във водите на Йордан в знак на това, че са простени.

Защо тъкмо Господ, безгрешният, постъпва по този начин? Защо Той иска от Кръстителя да Го умие в реката? Нима Той има грехове? Не. Ние знаем от собственото Му свидетелство, че Той е свободен от греха. „Кой от вас – казва Христос на враговете Си, − ще Ме обвини в неправда?“ И те мълчат. Защо, въпреки всичко, Той прави това? Защо се изправя заедно с каещите се и казва: „Така нам подобава да изпълним всяка правда“?

Защото Неговият жизнен път се явява за нас указател по нашия малък човешки жизнен път. И Христос, встъпвайки в Своето служение на човешкия род, получавайки като Богочовек помазване от Духа Божий, ни посочва, че трябва да започваме служението с покаяние, с осъзнаване на своята немощ. Макар че у Самия Него ги няма тази немощ и грехове, Той ни показва пътя.

Нещо повече, Той ни разкрива и друго. Когато, получавайки Дар и помазване от Духа, Христос излиза от водите, когато небесата пред Него се разтварят, Той се оттегля в пустинята. И какво Го очаква там? Изкушения! Може би най-тежките изкушения в Неговия живот… Духовните изпитания, които Той побеждава като Божи Син и като човек.

Това ни напомня, че получената от нас благодат при кръщението, приобщаването към Божия живот не означава, че завинаги ще бъдем оградени от вражески въздействия, че няма да имаме изкушения и съблазни, че можем да бъдем безгрижни.

Всеки, който тръгва след Христос, е необходимо да помни, че ще срещне по пътя си изпитания, скърби и изкушения. И ако Господ в началото на Своя път е изкушаван, а в края му изпитва мъка и смърт, то и ние с вас, вървейки към вечното Му Царство, ще преминем по същите тези стъпала: радост и печал, Дух Божий и изкушения, страдание и последно вечно възкресение. Амин. |www.alexandermen.ru
(Из сборника „Светлината в мрака свети“)
Превод: Радостина Ангелова
Източник: Pravoslavie.bg