Запуснатата губерния и преселниците от метрополията

400 000 руснаци живеят постоянно в България, според БТВ. В източната част на нашата родина има закупени над 500 000 недвижими имота – от реални или потенциални руски преселници. Обичайният модел на това мълчаливо нашествие: имотните руснаци идват като туристи, купуват ваканционен имот – и след някоя и друга година пускат корени на българския бряг.

Предимствата са очевидни: тук го няма Путин. В същото време широко разтворените обятия на българите потвърждават валидността на поговорката: „Курица не птица, България не заграница“.

Най-мащабно налазено от руското пришествие е, разбира се, Черноморието. Споменава се, че примерно Приморско е удвоило населението си. Крайбрежието българско е радостно: руснаците са добри и щедри клиенти. С една забележка само: докато още са клиенти.

Тенденцията да заемат местата на отхранващите ги ресторантьори, бармани и хотелиери може да се предвиди още отсега. Когато някой решава да отседне завинаги в чужда страна, той неизбежно се оглежда за шансовете да намери прехрана. Какво по-естествено от това да почне да обслужва нуждите на тези, които са поели по неговите стъпки?

Не ще и дума – крайбрежните българи се стараят да не стане така. Стараят се много да задоволят и най-изтънчените мераци на прииждащите – дотолкова, че надписите в магазините и менютата в ресторантите са предимно на руски, а вместо българска чалга звучат руски частушки. Но нека не забравят, че подир масата на „новите“ руснаци неизбежно иде и тяхната мафия. А тя няма обичай да дели печалбите си с някакви там православни туземци от неруски произход.

Заселване с такива мащаби несъмнено представлява проблем за българската национална сигурност. По-точно – би представлявало – ако самата национална сигурност не бе превърната в кухо понятие, лишено от съдържание.

Не че има нещо лошо в самото заселване – след като закона го позволява – и не че има ефективно противоядие. Този процес по-скоро сигнализира за настъпилия вакуум на българска територия. Земята ни е прекрасна, природата и климата – също. Подходящи са за заселване – и то се осъществява.

Пита се обаче защо. Ами защото нишата зее отворена. Има страна в институционален колапс, която очевидно не е съумяла да се оправи със самата себе си – поне досега. Следователно някой друг може да дойде и да заеме пространствата на липсващата държава. И нейната още по-липсваща инициатива – стопанска, геополитическа или каквато и да е друга.

И е напълно естествено именно руснаците да налазват България. Кой може да оправи губернията, когато същата почне да се разпада? Метрополията, разбира се!

Източник: Svobodata.com