Да знаем какво мислят умните руснаци, защото за глупавите е ясно!

Общество

04-01-2015, 09:39

Снимка:

Facebook

Автор:

Александър Йорданов, Facebook

Всичко от Автора

Алексей Кудрин е политик и икономист, глас на разума в руската политика, бивш министър на финансите и вицепремиер. Не е опозицинер, макар да участваше в антипутиновските "бели” демонстрации в Москва преди три години. Днес ръководи Кометата за граждански иницативи. Предлага алтернативни на правителствените решения за развитието на страната. Приема се като надежда за позитивни промени след края на Путин.

Ето някои негови размисли.

САНКЦИИТЕ
Санкциите на Запада са реалност, с която трябва да свикнем. Те ще траят дълго. В момента политиката ни няма адекватен отговор.
ПРИЗЕМЯВАНЕ
Санкциите и падащите цени на горивата поставят Русия в ситуация на трайна неопределеност. Под влияние на общественото мнение западните политици ще продължат да поддържат твърда политика на санкции срещу Русия. Отказът от тях би означавало Западът да приеме анексирането на Крим, а това Западът няма да направи в обозримо бъдеще. И вместо да се самозалъгваме, трябва да се приземим и да разберем справедливостта на въвеждането на санкциите.
Санкциите доведоха до сериозен срив руската икономика. Тя е болна. Те отслабиха рублата, спадат доходите. Завръщане на чуждестранните инвестиции в същия размер, който до скоро наблюдавахме няма да има. Рублата няма да стане резервна валута, нито дори регионална, поне в следващите 20 години.
СМЯНА НА СТИЛА НА ЖИВОТ
Това ни чака през следващите години. Стагнация, свиване на потреблението, ограничаване на консумацията и увеличаване на безработицата. Фирмите забравят за програмите за развитие и се ограничават в оцеляването. Не е възможна ефективна икономика без откритост и диалог на властите с гражданското общество.
В ДЪНОТО НА КЛАСАЦИИТЕ
Във всички икономически класации Русия днес е зле, на дъното. По отношение на правните стандарти заемаме 80-то място от 99 позиции. Единствено сме на върха по корупция и лошо функциониране на съдебната система.
БЪРЗИ ЕФЕКТИВНИ РЕЦЕПТИ? НЯМА.
Властите предлагат опасни рецепти, пренерегвайки основни „здравни” правила. Търсим бързи рецепти за компенсиране на санкциите, липсата на реформи и зависимостта от цените на горивата. Това е фалшив път. Необходим е нов, различен модел за развитие на бизнеса. И нова политика. Държавният бюджет и и фондове няма да спасят ситуацията. Доскоро инвестициите у нас бяха в размер от около 13,3 трилиона рубли. Сега дотация от 100 и дори 300 милиарда няма да подобри ситуацията. Бягството на чуждестранните инвеститори с техните модерни технологии носи огромни загуби.
ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО
Без него е невъзможно развитието на страната и преодоляването на кризата. Политическата популярност на Путин вече премина през своя връх. И ако президентът продължи със своята популистка политика страната ще продължи да пропада. Ще загуби възможността за икономически ръст. В силно централизираната система, в която живеем, цялата отговорност за лошото състояние на икономиката и за работата на правителството ще се стовари върху Путин. Годината приключи с фатален баланс. Но истинското изпитание тепърва е пред нас. Разбира се пред нас е и вече познатото: „За Родину, за Путина!”
БЕЗ ЗАПАДЪТ СМЕ ЗА НИКЪДЕ!
Само през 21 век Русия подписа над 300 международни договора включитено такива за признаване на съвременните стандарти, борбата с престъпността, корупцията, действието на социалната помощ, сътрудничеството в сферата на икономиката , науката и културата. През 2013 г. десетте водещи страни в света отделиха за развитие на науката и технологиите 1,6 трилиона долара. Русия – само 38 милиард. Светът се променя с бързи стъпки, ние не. А е повече от ясно, е Западът ще продължи и в бъдеще да доминира в сферата на технологиите и компетенциите.
НОСТАЛГИЯТА ПО СССР Е ЛОШ СЪВЕТНИК
Надявам се, че ще избегнем цивилизационното разминаване със западния свят. Русия се нуждае не от някакви специални мерки, а от разумна програма за развитие на икономиката в условия на санкции. Време нямаме, защото времето не работи за нас.

(По публикация в "Gazeta Wyborcza")

 

Това написа Александър Йорданов в профила си в социалната мрежа Фейсбук.