Страх, ужас и безумие в Русия

Хаос с нови, гигантски измерения очаква режима в Кремъл

Видов ден дойде! Но не за нещастна по думите на премиера на Русия Медведев България, а за родината му. Балонът на руското икономическо чудо се спука. Зрелището е ужасяващо.

Няколко факта от последните часове доказват горните костатации. Тенденцията към неотклонен бърз спад на рублата спрямо долара принуди Централната банка тази сутрин да вдигне рязко основния лихвен процент с 6,5% и той достигна нечуваните 17%. Целта беше повече от ясна, да се принудят вложителите да си държат парите в банките и в рубли. Резултатът обаче е плачевен. Доларът реагира като ужилен и скочи на смайващите 65,69 рубли за долар. Еврото изригна с нова цена – 82,35 рубли.

Как да разбираме случващото се? Най-печалното е, че виждаме очевиден признак на изчерпване на възможностите на държавата да удържа курса на собствената си парична единица. А това означава ни повече, ни по-малко, че финансите на държавата вече са неуправляеми. А неуправляемостта им си е дефакто неуправляемост на икономиката. Очевидно е, че Русия вече е навлязла

в спиралата на свръхинфлацията

Какво следва? Това най-добре знаем ние – българите. Помним го от времето на Жан Виденов. Е, това ще стане утре в Русия. Вносителите ще страдат, защото те купуват с долари, но продават за рубли. До като направят един оборот ще се окаже, че с рублевите се постъпления няма да са в състояние да купят достатъчно долари, за да започнат следващия оборот не в подобрени – това е абсурдно – а при старите условия. Износителите, особено тези, при които производствения цикъл на изнасяната продукция е дълъг – година или повече – ще започнат при продажба на валутните си постъпления да трупат свръхпечалби, но печалби, в които има огромна инфлационна компонента. След като се разплатят с бюджета, през призмата на новата икономическа действителност ще се окаже, че те са обеднели, а не са забогатели. Вярно е, че по счетоводен път с международния счетоводен стандарт за отчет в условията на свръхинфлация тази беда може да се минимизира, но не и да се компенсира.

А по-нататък? По нататък настава хаос с нови, гигантски измерения. Прогнозируемостта на икономическата среда става мисия невъзможна. Критериите за стопанска ефективност придобиват уродлив вид. Един пример. При рязко обезценяване на рублата може да се окаже, че за притежателите на валута е по-изгодно да я държат в банките и да разчитат на печалби от лихви и курсови разлики. А Русия е с отворена икономика. Тя трябва да излиза на международната сцена не само като износител, но и като вносител. С какво ще плаща? А като отчетем технологичната и техническата изостаналост на страната, извеждането и от кризата с тези управници се превръща в

параграф 22

Има ли все пак печеливши в така сложилата се ситуация? Икономиката е нещо специфично. Тук загубата на едни по изключение е печалба за други. Имам предвид глобалната икономика. В крайна сметка губеща Русия вреди и на тези, които са в стопански взаимоотношения с нея. Но в личностен план печеливши ще има. Това ще са спекулантите и най-вече тези, които оперират с валута. На кяр ще са и крупните кредитополучатели, които ще погасяват кредитите си в обезценени рубли. И най-важното, ще са печеливши тези, които съумеят в най-кратки срокове да изнесат капиталите си от Русия. Тя вече не е рискова страна за инвеститорите, тя е страна, в която инвестирането е глупост, сиреч – забранено.

Ще ми се да отбележа още нещо. Чака ни време на дрънкане на руско оръжие, на заплахи, на всяване на ужас в човечеството. Та Русия разполага с арсенал от оръжия, който може няколко пъти да унищожи планетата. Поддържането у населението и на страх от външна заплаха е начин на отклоняване на вниманието от първопричината за случващото се. А то е в главата. Путин не можа да преодолее манталитета си на агент на КГБ, на уличен боец. За това внимателно! Много внимателно, но безкомпромисно трябва да му се покаже, че той е орисан да загуби. Впрочем той вече е загубил и вероятно се прави, че не знае това. Трябва да му се даде възможност да се оттегли с достойнство. Иначе поразиите, които може да сътвори са катастрофални.

Източник: Svobodata.com