"Долу член първи", протестът на 14 декември 1989г. (видео)

Бурният 14 декември 1989 г., завършил с репликата на комунистическия ръководител Петър Младенов "Най-добре е танковете да дойдат", започва с шествие на студентите. Независимото студентско дружество демонстрира с искане за автономия на висшите училища. Шествието преминава в жива верига, опасваща Народното събрание. Студентите и присъединяващи се към тях граждани започват да скандират "Долу член първи", "Веднага". Искането е да отпадне от тогавашната конституция първият член, който  гарантира ръководната роля на БКП, т.е. комунистическата върхушка да се откаже от тоталитарния режим.
Митингът продължава до късно вечерта. Вътре в парламента депутатите от БКП и казионния БЗНС известно време се правят, че навън нищо не се случва. В един момент Нешка Робева и някои други решават да излязат и да успокоят гражданството. Петър Младенов е освиркан и тогава изпуска репликата за танковете. Лидерите на опозицията, призовават демонстрантите да се разотидат. По-късно обясняват, че са се опасявали от насилие.
14 декември 1989 г. е датата на първите антикомунистически лозунги и на първата обсада на парламента в най-нови времена.

Източник: Dnevnik.bg