Спрете геноцида с парното

Хем си на студено, хем дължиш на топлофикация такса сградна инсталация

ЗЛА съм. Точно по тази тема - вълшебна думичка е "Топлофикация". Този път поводът за гневните ми мисли е случаят на 82-годишния Иван Казев от Пловдив - мъж с два инсулта, който осъмва с описано имущество заради неплатени сметки към топлофикация.

Човекът още през 1995 г. се е простил с радиаторите в гарсониерата си, но се оказва длъжник в размер на около 15 000 лева. За сградна инсталация. Не казвайте "Дошъл му е редът", въпреки че е точно така. Никой не може да бъде сигурен кога ще осъмне осъден или описан. Отписан. Защото дори и да смогваш да си плащаш сметките, изобщо не си застрахован - реши ли топлофикацията да иска нещо от теб, четирибуквието да ти е яко. И върви доказвай, че нямаш сестра, която също е длъжник. Бавно, тихо и много спокойно ще проследя машинацията, дето ни я спретват. Първо: легитимността на сметките. Те се образуват на принципа годината на построяването на първия ТЕЦ, умножена по цената на бананите през 1988 г. минус възрастта на третата секретарка на настоящия шеф в дружеството плюс стойността на масажния стол, закупен от Вальо Топлото, повдигнато на квадрат с номера на служебния автомобил на Петко Студеното и с изведен пред скоби марж на тонгата спрямо албанските леки.

Абсолютна прозрачност и перфектна счетоводна отчетност, нали? Второ: защо умишлено бяхме доведени до унизителното положение на несретни роби на една институция, която би следвало да е в услуга на гражданите. Защо това най-добро и най-достъпно за потребителите отопление се превърна в бреме не само за нас, а и за децата, внуците и правнуците ни, ако всъщност несъществуващи дългове се стоварват с лека и пресметлива ръка върху ни?

Защо преди 4 години бяха извадени всякакви верни и неверни задължения на абонатите и се започнаха масирани репресивни действия срещу тях. Топлофикационните дружества умишлено завишаваха сметките, умишлено ни вкарваха в параграф 22, който ни поставяше в невъзможност да се откачиш от пожизненото робство. Лично аз съм се опитвала да си махна радиаторите неколкократно. Първо ми отказваха с аргумент, че трябва да си погася натрупаните задължения. Без грам мисъл, че те ще продължават да се трупат, ако не се отказвам от услугата. Т.е. задължаваха ме, ща - не ща, да затъвам все повече и повече. Не само мен - хиляди, маса, народ! После се появи и изчезна някакво "благородно" погасяване на лихвите, та да ти откачат радиаторите, за което да заплатиш и допълнително такса от 30-40-50 лв. на "точка" и да продължаваш да обслужваш като поп просрочените дългове бавно и постепенно в рамките на цели 6 месеца. Безумно, нали?
Умишлено, предумишлено, престъпно.
Няма отърване от хищната хиена.

Трето - и да успееш да се откачиш от поробителката, тя пак не остава капо. Просто хем стоиш на студено или плащаш за алтернативно отопление, най-често на ток, хем продължаваш да си длъжник чрез фантасмагоричната сградна инсталация. Много обстойно се поинтересувах като какво значи това. Тръбите бе, хора, тръбите, които никой не ме е питал дали искам и ако да, къде точно да минават в неприкосновената ми по закон частна собственост! Моят апартамент е закупен от държавата през 1988 г. Тръби имаше и радиаторите бяха налице, ерго, те влизат в цената на моята жилищна площ. Договор с госпожа Топлофикация нямам, от никого такъв не се изискваше да бъде сключен, а и на никого тогава не му минаваше и през ум да се отказва от благинката на парното отопление.

Сега тази госпожа, която вече наричам ТоплоФикция, ни излиза с номера, че тръбите били нейни. Ами като си ги е присвоила, да ни плаща наем за собствеността си, преминаваща през нашите жилища. Или да си наеме вместо петима служители с вид на пехливани, които звънят по вратите на хората да ги заплашват с измислени дългове, двама юнаци с флекс да си отрежат тръбите от пода до тавана и да си ги носят на... знаете къде. Така е справедливо. Или не? Пето: къде в света има юриспруденция, която произвежда присъди, без да бъде надлежно призована ответната страна? И ако случайно попаднеш в съдебната зала, съдийката не ти дава думата? С моя приятелка точно това се случи. На мен ми изпратиха направо заповед от частен съдебен изпълнител - през 2012 г. за задължение към топлофикация от 1998. Явно това е някаква свещена дата, вероятно свързана със сакрално житейско събитие на незнаен топлофикатор. Обаче. Мигар юристите на дружеството не са запознати със срока на давност, който законово е определен на 3 (три!) години? Запознати са и още как! Ама ако мине номерът, нали? И той минава! Ах, как минава през сърцата и душите на хорицата - я с инфаркт, я с инсулт, я с някоя още по-страшна болест. Бумът на заведени дела за събиране на задължения е предумишлено престъпление. Ние не знаем как да си търсим правата.

И съответно ни цакат, докато не се усетим. А като ти лепнат на вратата как ще довтасат да ти описват имуществото, върви мисли с всичкия хладен ум, който се стопява от ужаса на кашмера, дето ти предстои. Питала съм вече - какво ще вземете от хората?! На босия цървулите! Има неща, неотнемаеми по закон - надлежно описани са. Между тях фигурират и два чифта бельо. Е, тук вече останах безмълвна. Представих си как шефът на топлофикацията се опитва да се напъха в кюлотите ми, а шофьорът му носи вкъщи италианския ми чорапогащник, дето си го пазя за опера и погребение. Изкарвам го на смях, за да не се чуят ядните ми пустосвания (евфемистично казано) чак в отсрещната детска градина. Не че подобни дечицата не са чували вкъщи по същия повод. Седмо, деветнайсто, четиресет и трето: спрете да се гаврите с хората! Спрете с геноцида над собствения си народ - международно престъпление е! Страх от Бога е ясно, че нямате. Срам пред децата си също. За уважение и синовна почит към родителите да ви питам ли изобщо? Няма смисъл, нали? Народът не е толкова прост, колкото го мислите. Не може да го държите вечно в партерно положение и да му треперят дрехите от страх. Не размахвайте камшик над народа си, защото за зла кучка зъл прът винаги се намира. Ако няма прът, тръби от пустата ви сградна инсталация - бол!

Източник: 24chasa.bg