Няма ден без добра новина от Русия!

"Днес руският президент Владимир Путин подписа указ, с който стопира повишаването на заплатите на държавните служители, както и на служителите в администрацията на президента и в Министерството на външните работи, за една година. В същото време руският вицепремиер по икономическите въпроси Алексей Ведев призна, че Русия я очаква тежка рецесия през следващата година. Рублата установява нови „рекорди” и за първи път от началото на руската „демокрация” е толкова слаба. Вчера за един долар руснаците трябваше да се бръкнат с 51, 66 рубли или близо 50% повече отколкото в началото на 2014 г. 

Указът практически отменя правото за ежегодна индексация на трудовите възнаграждения на държавните служители във връзка с инфацията. Очаква се равнището на инфлацията през първото тримесечие на 2005 г. да бъде 10%.
Причината за все по-тежката ситуация, в която изпада Русия са ясни: падането на цената на горивата и санкциите срещу антиукраинската политика на Путин.
В този контекст е добре да си припомним, че само преди три дни руският заместник министър на външните работи Алексей Мешков даде заден ход като предложи ЕС и Русия взаимно да си отменят санкциите. Номерът обаче остана без отговор.
Вчера пък, министърът на финансите на Русия за първи път публично призна, че страната ще загуби общо 40 милиарда долара тази година от въведените от САЩ, ЕС и останалите демкратични държави санкции. Очаква се също така да напуснат Русия и 125 милиарда долара – пак поради същата причина.
Все по-очевидно става, че глупавата политика на Путин ще трябва да я плаща „великият” руски народ. Но може ли да се нарече „велик” народ, който си избира управници като Путин? Отговорът ще даде следващата добра новина от Русия", написа Александър Йорданов в личната си страница в социалната мрежа Фейсбук.