Селфи-новините и телевизионната Ебола

Общество

01-12-2014, 12:06

Снимка:

btvnovinite.bg

Автор:

Жана Попова, Kultura.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

БФС маха всички национални селекционери

“Леко, леко ми идва неграмотен“ Емил Костадинов, каза в телевизионния си пърформанс в „120 минути“ по bTV Любослав Пенев. В неделя той си направи професионален selfie-портрет по телевизията. „Приятелю“, така наричаше освободеният от Българския футболен съюз треньор на националния отбор по футбол водещия Светослав Иванов. И си преглеждаше статистиката да не пропусне някого от Изпълкомана БФС, когото да посочи с пръст.

Винаги е много интересно, когато гостът успее да накара телевизионерите да забравят за това, че казват истината, и създават илюзии, говорейки нетелевизионно. „Коя камера ме снима?“, попита Пенев в разгара на мислите си. „И трите те снимат“, отвърна Светослав Иванов. Всъщност, снимаше го една камера, която държеше в общ план студиото, така че да се виждат и водещ, и събеседник. Другите, разбира се, в този момент са изключени и не го снимат.

Пенев надълго обясни как си спомня гостуването на един от членовете на изпълнителния комитет на БФС Емил Костадинов в „Шоуто на Слави“, когато камерата се фокусирала върху пожеланието му: „Бади такав, какавто си“; и май даже и накрая „Благодара!“, вместо „Благодаря!“, „ако не ме лъже паметта“, уточни Пенев. И преди това направи уточнение, че ако греши в това си впечатление за неграмотността на човека, който отговаря за развитието на юношите, ще се извини. „Лечков ми говори за етика и морал. (…) Беше на път да затрие града си“, продължи с телевизионната си присъда Пенев. На 21-ата минута от разговора Пенев все пак даде думата на водещия, който каза, че има много въпроси: „задавай ги, аз съм дошъл тук“. „Дай ми час, дай ми два, дай ми три“, каза Пенев. А Светослав Иванов остави stand-up комедията на Пенев „да се случи”, както обичат да казват по новините. Въпреки че това беше търсеният ефект - зрителите да чуят монолога на Пенев, Иванов успя да зададе най-важния си въпрос – защо едва сега треньорът на националите ни се възмущава от случващото се в БФС?

30-минутният скеч на Пенев беше забавен, но той не предложи нито един аргумент, с който да предизвика промени в БФС. Телевизията гледа на проказата в БФС като на извор за сеири. Дейността на спортните федерации също остава незасегната от анализаторските умения на тв водещи. Чуваме за тях, само ако замесят името на някой президент на федерация, като на тази по баскетбол, например, с прякор Мишо Бирата, в политически скандал. Колко от спортистите са потърсени за мнение? Новината за отношенията между волейболиста Матей Казийски и волейболния клуб „Славия“ не е само спортна новина, а новина за нарушаване на права. А като се има предвид, че някои от медиите са на собственици, които имат спортни клубове, Матей Казийски скоро няма да бъде изслушан и цитиран.
Утре всички ще канят Пенев, прогнозира водещият. И Пенев, като възпитан човек, веднага каза „Предварително благодаря!“ на другите медии. Пенев е като медийна Ебола… Всички ще са заразени с вируса му, но никой няма да се вслуша в уговорките, които Пенев направи за истинността и достоверността на изказваното от него. Той непрекъснато подчертаваше, че това е негово мнение, че той така вижда нещата, че може и да греши, че би се извинил, ако греши. „Елементът на сигурност“ във фактите беше подкопаван от самия говорещ. 20 години след класирането на българския отбор за Световното първенство по футбол Пенев обясни, че грешка на Франция е довела до победата ни. И е прав да държи на своя прочит на победата, която всички медии величаят. Костадинов вкара гол при контраатака, а това значи, че другите нещо са объркали. Пенев обаче пропусна да каже, че Костадинов можеше и да не уцели вратата след тази грешка, а я уцели.
Но защо Пенев да не си направи selfiе-интервю по телевизията, когато самите телевизии обичат да си правят „селфита”. „Нова тв“ си направи selfie-извънредна емисия с новини за съмнения за заразен българин от Ебола, приет в частна болница у нас. Има един много сигурен признак, който в самото начало показа, че „Нова тв“ тества опитите си да отразява извънредни новини, а самите новинари знаят, че подвеждат публиката. И това е начинът, по който се прекъсва предаване, за да се включи извънредната емисия в програмата. Водещата на „Биг Брадър“ Александра Сърчаджиева не обяви за какво е извънредната емисия, не съобщи каква всъщност е новината, заради която се прекъсва предаването й. А това превръща емисията в менте. После една репортерка стоеше на тъмно пред Военна болница и анонсираше по-раншен запис, в който се кара на служителка от ПР-отдела на здравното министерство защо не съобщава дали е Ебола или настинка чутото от лекарите в кашлицата на пациента. Водещата Ани Салич пък повтаряше, че ей сега ще се свърже с най-видната лекарка у нас, която знае що е то Ебола. И така и не се свърза в извънредната емисия, но ни увери, че лекарката я уверила, че не е толкова лесно да има заразен у нас със сигурност и че най-вероятно става дума за съмнения. „Свидетел“ пък разказа как майка му разказала, че медицинската сестра в болницата й дала лекарство без медицински ръкавици и нищо чудно цялата болница вече да е еболизирана. В края на извънредната емисия степента на съмнения съвсем спихна и водещите обясниха, че направо е невъзможно да се заразим с вируса на Ебола, ако дишаме един и същ въздух, докосваме или си говорим с носител на вируса. Но пък свидетелят каза, че трябва да се вземат мерки. Не стана ясно кой е този „да се“. Винаги препоръките от телевизора са с възвратни глаголи.
И от Пеневото интервю, и от играта на телевизия на „Нова тв“ обаче остава само паниката. Но те имат и своята добра страна – може пък зрителите да усетят, че понякога дори водещите не знаят какво точно снима и излъчва камерата и телевизията май преувеличава.
Източник: Kultura.bg