„В България ще се вее черното знаме на ИДИЛ“

Освен това са намерени множество проповеди, открито призоваващи към джихад

Не е клетка на „Ислямска държава“, но можеше да бъде, каза шефът на ДАНС Владимир Писанчев

„България ще е първата страна на Балканите, където ще се развее Великото черно знаме“. Този стряскащ надпис заедно с карта, която показва, че през 2020 г. целият свят ще бъде под диктата на черното знаме като символ на „Ислямска държава“, са били открити в компютрите на арестуваните в Пазарджик последователи на терористичната групировка.

Освен това са намерени множество проповеди, открито призоваващи към джихад, налагане на световен халифат и дори призиви към български граждани за участие в бойни действия на страната на ИДИЛ.

Разтърсващите подробности за пресечената дейност на последователите на „Ислямска държава“ бяха оповестени вчера на специална пресконференция, в която взеха участие главният прокурор Сотир Цацаров, неговият заместник Борислав Сарафов и председателят на ДАНС Владимир Писанчев.

Писанчев каза: „Не е клетка на „Ислямска държава“, но можеше да бъде.“ За да докаже колко сериозни са нещата, прокуратурата прожектира пред репортери част от намерените видеоклипове с проповеди и символни знаци на терористичната групировка. Кадрите, съдържащи брутално насилие, бяха спестени. Операцията стартира във вторник сутринта, 20 дни преди предвиденото, заради изтичане на информация, съобщи обвинител №1. В нея са участвали 40 прокурори и следователи, 70 агенти на ДАНС и 300 полицаи.

За два дни общо 26 души са били задържани в Пазарджик, Пловдив, Асеновград и с. Стар­цево. След разпити и претърсвания в килия с обвинения са оставени седем души, между които една жена от пазарджишкия ромски кв. „Изток“. Сред тях е ръководителят на групата - мюсюлманският проповедник Ахмед Муса Ахмед. Той е бил задържан в помещение на шест метра от джамията „Абу Бекир“, уточти Писанчев, като даде да се разбере, че храмът не е бил осквернен от агентите на ДАНС. Останалите уличени са негови последователи и са прокламирали по различен начин идеите за световен халифат и джихад. Всички те са българи от ромски произход.

Най-активен и съответно най-много доказателства са открити срещу имама Ахмед Муса Ахмед. Агентите се натъкнали на данни, че освен в джамията „Абу Бекир“ осъденият за радикален ислям брадат проповедник агитирал за ИДИЛ и по интернет - чрез социалните мрежи и по скайп. Той имал свои последователи в Германия, Холандия и Великобритания. Пред тях, както и сред симпатизантите у нас, той разпалено повтарял крайната цел - халифат в световен мащаб. Ахмед Муса вербувал

българи да бъдат в готовност за бойни действия

на страната на ИДИЛ в Сирия и Ирак. Проповедите му са минавали на фона на черното знаме на „Ислямска държава“ и други символи на групировката. Службите нямат данни у нас да са обучавани бойци, както и българи да се бият на страната на ИДИЛ, каза Писанчев.

Разследващите са установили, че покрай изявите си в интернет Муса натрупал контакти в Западна Европа. По тази линия джихадисти от страни от ЕС са идвали в ромската махала в Пазарджик на път за Сирия. Или обратно - на връщане от размирната република са минавали оттам и са продължавали към Западна Европа. До арести не се стигнало, тъй като у нас нямало данни, че са вършели нещо нередно.

Все още не се знае дали Ахмед Муса и хората му са получавали финансиране от терористите. Слушателите на проповедите давали пари, които някъде „потъвали“. Проверява се каква е била посоката на финансите - дали са насочвани извън страната ни, или са прибирани от Муса. Освен това той, както и сподвижниците му, въртели търговия с перилни препарати и джиесеми. Службите ще нищят дали печалбите не са използвани за незаконната дейност.

При акцията са извършени 46 претърсвания, половината от които в Пазарджик. Иззети са записи, знамена, стикери със символа на ИДИЛ. Срещу Ахмед Муса има обвинения за ръководител на група, подстрекаваща към война и налагане на антидемократична идеология. Той е в ареста за 72 часа. Останалите шестима също имат обвинения за престъпления срещу държавата и са в килия.

Задържаният имам на Старцево: Не съм извършил нищо нередно.

„Дейността ми е следена от службите, населението и мюфтийството. Със сигурност агенти идват и на проповедите ми, тъй като срещу религията, която изповядвам, има много клевети“, каза вчера освободеният от ареста имам на златоградското село Старцево Хасан Щърбов (25 г.). Младият мъж беше задържан заедно с Моника Веизова (25 г.) по време на акцията във вторник. След разпит и двамата са освободени.

Половинката на имама също е арестувана, но в Пловдив, където е била на лекции. Жената учи българска и турска филология в Пловдивския университет.

„Дейността ми се свързва с хора, които нямат нищо общо с религията. Постоянно съм под наблюдение, но не се притеснявам. Мюсюлманите в Старцево са доволни, защото говоря на достъпен език. Не съм извършил нищо нередно“, заяви Щърбов. И добави: „Не мога да нося отговорност за хора, които разбират исляма по друг начин. Службите дойдоха, провериха дали аз имам подобно отношение като тяхното и след това ме пуснаха.“

След обиск на джамията и дома му били иззети само проповеди на арабски, турски и български език.

Източник: pressadaily.bg