Какво е ебола?

Информация от Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC), 2014 г.

Това е тежка, често смъртоносна инфекция, предизвикана от вируса ебола. Предава се при пряк контакт с кръв или друга телесна течност (например слюнка, урина) от заразени хора или животни – маймуни, горски антилопи, прилепи. Риск създава и допирът до починали хора и животни, носещи същата зараза.

Преживелите тази инфекция могат да предават вируса при сексуален контакт без използване на предпазни средства, до седем седмици след оздравяването.

Скритият период на болестта е от 2 до 21 дни. Тя може да започне внезапно с температура, болка в мускулите, слабост, главоболие и болки в гърлото. В следващия етап от развитието на инфекцията се наблюдават повръщане, диария, обрив и функционални смущения в дейността на черния дроб и бъбреците. При някои пациенти  настъпват обилни вътрешни и външни кръвоизливи и се уврежда функцията на много органи. За сега срещу заразата няма специална ваксина и специфично лечение.

Как да се избегне рискът от заразяване с вируса ебола ?

Ако не сте били пряко изложени на контакт с телесна течност от заразен човек или животно или от заразен труп, рискът от ебола е минимален, дори да сте пътували до огнището на инфекцията или да живеете в засегнат регион.

Ебола не се предава след ръкуване или друг случаен контакт на обществени места с хора, при които не се наблюдават признаци на болестта. Не е възможно да се заразите с вируса ебола при досег с пари, покупка на хранителни стоки или плуване в басейн. Вирусът ебола не се пренася от комари. Той се унищожава лесно от сапун, избелващи препарати. Върху изложени на слънце или изсъхнали повърхности вирусът ебола остава жизнеспособен за изключително кратко време. Когато замърсени със заразена течност дрехи се изперат при високи градуси в перална машина, вирусът ебола се ликвидира.

Огнища на ебола през 2014 г.

В момента тлеят огнища на ебола в Гвинея и Либерия.

Съвети за пристигащите в заразените региони:

· Избягвайте пряк контакт с кръв или телесна течност от пациент или труп, както и с предмети, които може да са заразени;

· Избягвайте близък контакт с диви животни и консумация на месо от дивеч;

· Избягвайте сексуален контакт без използване на предпазни средства.

Съвети за заминаващите от заразените региони:

Рискът да сте били изложени на вируса ебола е изключително малък. Въпреки това,ако вдигнете температура, ако се чувствате отпаднали без причина, както и при поява на диария или други тежки симптоми, до няколко седмици след заминаването ви от тропическа зона, задължително, без отлагане потърсете медицинска помощ, като посочите последните си пътувания. Имайте предвид, че симптомите могат да бъдат причинени и от други заболявания /например – малария/, изискващи незабавна диагностика и лечение.

Ако сте били изложени на пряк контакт с каквато и да било телесна течност от заразен човек или животно или от заразен човешки или животински труп, или ако сте имали сексуален контакт с вече оздравели болни, задължително, без отлагане потърсете медицинска помощ, като посочите последните си пътувания.

Обадете се по телефона в медицинската служба, преди да отидете, за да може персоналът да вземе подходящи предпазни мерки за приемането ви.


Източник: Министерство на здравеопазването