Варна е Европейската младежка столица за 2017

Общество

19-11-2014, 21:00

Снимка:

Екипът на Варна - Европейска младежка столица

Автор:

Varnautre

Всичко от Автора

Варна ще е Европейска младежка столица през 2017 г. ! Победителят в конкурса беше обявен преди минути на церемония в румънския град Клуж-Напока, който е избран за Европейска младежка столица през 2015 г. В момента там се провежда пленарно заседание на Генералната Асамблея на Европейския младежки форум - най-голямата организация, представител на младежите в Европа. Темата на сесията е "Активност и демокрация", а гост - Тибор Наврачич, европейски комисар по въпросите на културата, образованието, младежта и спорта.

Варна беше на финала на надпреварата за 2017 г. заедно с градовете Кашкайш от Португалия, Галуей от Ирландия и Перуджа от Италия.

Български град за първи път печели тази титла.

Европейска младежка столица е титла, която се присъжда на европейски град за период от една година. Това е инициатива на Европейския младежки форум, започнала през 2009 г. Досега европейски младежки столици са били: Ротердам, Холандия (2009 г.), Торино, Италия (2010 г.), Антверпен, Белгия (2011 г.), Брага, Португалия (2012 г.), Марибор, Словения (2013 г.), Солун, Гърция (2014 г.) и Клуж-Напока, Румъния (2015 г.). За 2016 г. Варна загуби на финалната права от град Ганджа, Азербайджан.

Варна е кандидат за Европейска младежка столица за трета поредна година, като за втора поред достига до финала.

Победата означава, че всички младежки форуми на организации от цяла Европа през 2017 ще се проведат във Варна. Титлата няма конкретно финансово измерение и към нея няма парична награда, но Варна получава правото да кандидатства с младежки проекти по всички европейски финансови инструменти с предимство пред всички останали градове.

Темата на кандидатурата за 2017 година е „Социални иновации и предприемачество". Все области, в които Варна има какво да покаже на България и Европа. Особен акцент в младежките дейности през 2017 г. ще бъде и ромската интеграция.

Кандидатурата на Варна стано повод за безпрецедентно обединение на българските веродепутати от всички политически сили. Градът беше подкрепен от тенисиста Григор Димитров. Премиерът Бойко Борисов, еврокомисарят Кристалина Георгиева и министърът на младежта и спорта Красен Кралев бяха сред най-горещите привърженици на Варна.

 

Източник: Varnautre