Президентски поклон пред жертвите на комунизма в концлагера „Белене”

Ако име мъничко усещане за отговорност пред следващите поколения не трябва да оставаме забравата тук да възтържествува

За първи път от 20 години насам президент на България поднесе се поклони и поднесе официално цвета в памет на жертвите на комунизма в най-големия концлагера за политически противници на БКП – „Белене” на остров Персин.

Това направи днес държавният глава Росен Плевнелиев. Той беше гост на Кръгла маса „Свидетели на вярата през комунистическия режим” в гр. Белене, събрала представители на всички християнски деноминации за дискусия, посветена на репресиите и политиката на тоталитарната власт на БКП срещу християнската вяра в периода 1944-1989 г., организирана от местния католически енорийски свещеник Паоло Кортези.
Допреди 2012 г. в Белене неколкократно е бил предишният президент Георги Първанов, но за да открива строежа на АЕЦ „Белене”, който така и не е завършен. Остров Персин е посещаван преди повече от 20 години от тогавашния държавне глава Желю Желев.

„Ако име мъничко усещане за отговорност пред следващите поколения не трябва да оставаме забравата тук да възтържествува. Този остров трябва да се превърне в център на едно последно, но знаково усилие на българското държавничесство, за да може на това място да бъде поставен здравия фундамент за следващите поколения”, заяви Плевнелиев на въпрос на сайта desebg.com дали българската държава ще има сили и воля да превърне „Белене” от място на забравата в място на памет.

По думите му манипулираната истина ни разделя и води в погрешна посока. „Трябва да бъде довършен мемориала, започнат от земеделците, тук трябва да се чуват човешките истории на преживелите ужаса тук. Българската държава може би няма пари за всичко. Но за възпитанието на следващите поколения, трябва да даде средства”, заключи той.

Източник: desebg.com