Карл Билд сравни в Туитър Путин със Саддам

Бившият шведски външен министър Карл Билд сравни руския президент Владимир Путин с бившия иракски лидер Саддам Хюсеин

В своя профил в Туитър, Карл Билд написа, че "както не приехме нахлуването на Хюсеин анексирането на Кувейт, така не приемаме и нахлуването на Путин в Крим и анексирането на полуострова". Според него, действията на двете държави не се отличават с нищо.

Путин бе подложен на критики и от световните лидери по време на срещата на Г20, която се провежда в Брисбън този уикенд.

„Махайте се от Украйна", решително заяви канадският премиер Стивън Харпър по време на кратка среща с руския президент Владимир Путин в рамките на Г-20 в Брисбън, Австралия. Според The Globe and Mail, позовавайки се на говорителя на канадския премиер, „Путин не отговорил позитивно на Харпър".

Харпър не бе единственият, който говори срещу Путин и руските действия. По-рано днес Барак Обама и Дейвид Камерън осъдиха действията на Москва в Украйна и заплашиха Русия с нови санкции.

Появиха се спекулации, че Путин може да напусне по-рано от предвиденото срещата на Г-20 заради натиск от световните лидери относно кризата в Украйна. Но говорителят на Кремъл веднага опроверга информацията.

Путин ще остане до края на срещата, която ще приключи в неделя следобед, каза Дмитрий Песков, подчертавайки, че до момента проведените между Путин и други световни лидери разговори са били основно за Украйна и наложените санкции срещу Москва.

По-рано Путин се срещна с френския президент Франсоа Оланд и британския премиер Дейвид Камерън. Дипломати заявиха, че Путин е провел среща и с германския канцлер Ангела Меркел, която е продължила неочаквано дълго време. Двамата са разговаряли повече от един час в хотела, където е отседнал Путин.