Кражбата на тефтерите е активно мероприятие - да бъде създаден проблем в държавата

Никога не е искал да става вътрешен министър, но ще работи като законотворец в тази област

Кражбата на тефтерите на Филип Златанов е вербална провокация, активно мероприятие, с цел да бъде създаден проблем на държавата и компрометиране на новия кабинет още в началото на неговото управление. Таза теза защити в студиото на ТВ7 ген. Атанас Атанасов, депутат от Реформаторския блок и бивш шеф на НСС.

Искам да обърна внимание само на два факта – на 6 ноември се заявява за кражбата на тефтерите на Златанов. А още на 17 октомври има публикувана информация, че тефтерите най-вероятно са изчезнали. Тоест, това е измислена комбинация, за да се прикрие фактът с изчезването на тефтерите, което е станало по-рано. Това е съшита с бели конци вербална провокация, активно мероприятие на службите, с което както се казва – с един куршум се удрят няколко заека.

Нека да видим и кога се подава сигнала за кражбата – ден преди гласуването на правителството на 7 ноември, тоест, моментът не е избран случайно. Вероятно цени да бъде създаден проблем на самата държава и в частност – на премиера Борисов, от една стран, а от друга страна – да се прикрият имената на хора, силно компрометирани в публичното пространство, коментира генералът.

Той обърна внимание и на още един факт – че от вчера прокуратурата е “иззела случая”, а това се прави, когато искаш нещо да скриеш. И ако този скандал е скалъпен от тези, които сега трябва да го разследват, едва ли истината ще види бял свят, смята бившият шеф на НСС.

Ген. Атанасов заяви, че никога не е искал да става вътрешен министър, но ще работи като законотворец в тази област. По думите му предстои да бъдат внесени предложение за промени в Закона за МВР и законопроекти, които не са били приети от парламента през последните 25 години.

"Утре ще внеса в НС законопроект за създаването на Държавна Агенция за Разузнаване. Не може в България да има две разузнавания, а в САЩ е само едно. Освен това НСС, НРС, Военна Информация също нямат досега законова регламентарция, не се знае кой им поставя задачите и кой ги контролира. Трябва да се извършат сериозни законодателни промени в сектор “Сигурност”, както и да се провери дейността на ДАНС, за да разберем как ДАНС проспа скандала с КТБ. Смятам също, че главният секретар Светлозар Лазаров е запушалка в работата на МВР, тъй като не притежава нужните професионални качества и с действията си е демонстрирл некомпетентност, допускайки тежки провали, като този в Лясковец, който лежи изцяло на неговия подпис. Затова в интерес на работата в МВР е той сам да подаде оставка", каза още в студиото генерал Атанасов и добави, че много се надява министър Вучков, който е професионалист и умерен човек, да подхожда внимателно в кадровата си политика, за да се бъдат допускани хора като Лазаров в системата.

Източник: ТВ7