Концерт на свободата

Общество

01-11-2014, 11:32

Снимка:

Facebook

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Концерт на свободата организират днес на жълтите павета пред храм-паметник "Александър Невски"

Падането на комунистическия режим възстанови свободата и правото на избор. Да слушаш Бийтълс вече не беше забранено, а митинг-концертите на 90-те се превърнаха в символ на промяната. Свободата да твориш без цензура и страх преобрази българската сцена.

Имаме удоволствието да Ви поканим на жълтите павета пред Храм-паметника "Александър Невски", където ще послушаме Космическите гласове на България, Владо Радулов и Венци Благоев, CRUSH, дуо ВалДи, Ваня Костова и Боян Михайлов, Милена, Революция Z, Васко Кръпката и Подуене Блус Бенд

Хор „Космическите гласове на България” е един от най-популярните български фолклорни хорове и несъмнено принадлежи към най-ценните културни богатства на България днес. Хорът е основан през 1994г. от диригента Ваня Монева и мениджъра Емил Минев. „Космическите гласове на България” впечатлява с богата палитра на музициране в различни стилове - обработен фолклор, църковна музика, съвременни джаз и поп проекти, кантатно-ораториална музика, филмови и театрални продукции.

Владимир Радулов e доктор на педагогическите науки, водещ специалист в обучението и рехабилитацията на зрително затруднени деца и възрастни, преподавател по История на джаза в Музикалната академия. Самият той e полусляп в света на предметите и цветовете, но с ясен поглед и дълбоко усещане в света на музиката. Джазът е негова юношеска любов – силна и запомняща се завинаги. Очарован и изкушен от Луис Армстронг, Ела Фицджералд, Бени Гудман, започва да свири на акордеон, а по-късно на пиано. "Джазът е райска алея за душата, джазът е провиждане". Така проф. Радулов описва страстта си. В концерта ще му партнират Венци Благоев (тромпет).

Група "CRUSH" е създадена в София през юли 2012 г. от четиримата ѝ членове: Тодор Ковачев (вокали, пиано и ритъм китара), Димитър Балев (китара и бек вокали), Иван Даскалов (бас и бек вокали) и Манол Мареков (барабани и бек вокали). Вдъхновени от банди като Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Queen, Aerosmith, U2, Coldplay, Red Hot Chili Peppers и много други, момчетата изпълняват песните им със специален заряд. Въпреки това, фокусът на CRUSH е върху създаването на собствени парчета. „В авторската си музика искаме да пресъздадем това особено усещане за „CRUSH” (увлечение, тръпка), с което всички ние силно се идентифицираме”.

Дуо ВалДи събира заедно на сцената Валди Тотев и цигуларката Дими Димитрова. Владимир „Валди“ Тотев е популярен музикален изпълнител, известен с работата си като композитор, певец и клавирист на култовата рок група „Щурците“. Преди това, през 1971-1974 година, Валди свири с група „Фактор“, както и с естрадния изпълнител Емил Димитров. С „Щурците“ работи от 1976 година, като е написал някои от най-известните песни на групата - „Футуролог“, „Огнен знак“, „Помниш ли?“, „Среща с деня“, “Навечерие”. В началото на 90-те години на миналия век започва солова кариера и издава албумите „Далтонистът“ (1992), „Кръстопът“ (1995), „В часа на залеза“ (1999), "Светлината" (2002) и “Ветровито” (2004).

Ваня Костова е от малко певици в България, които така всеотдайно вярват в безкрайната сила на песента. Тя прекарва детството си в Родопите, а завършва английската гимназия в Бургас, където родителите й се установяват в края на 60-те. Още като ученичка е изключена два пъти, защото пее в нощните програми на увеселителните заведения в Бургас и Слънчев бряг. След като завършва Естрадния отдел в Музикалната академия в класа на Георги Кордов започва професионалната си дейност във вокална група "Тоника СВ". През 90-те изнася десетки благотворителни концерти из цялата страна и преживява щастливи мигове с възродената "Фамилия Тоника". През 2004 печели първата награда на фестивала "Пирин фолк" в Банско в дует със сина си Боян, а през 2005 прави турне в Австралия и Нова Зенландия, където представи своите неповторими шлагери.

Милена Славова създава рок-трио с нейното име през 1987, като в състава са още Васил Гюров – китара и Вълко Андреев - бас. Година по-късно групата се прекръства на “Ревю”. Милена Славова привлича вниманието на публиката след няколко сполучливи записи на “Рок квартет” - 1986 (“Съвет”, “Не си ми длъжен”). На Младежкия конкурс за забавна песен триото печели втора награда и наградата на публиката с песента “Гаранция” (м.Вълко Андреев). Милена Славова изпълнява заедно с Кристиян Бояджиев песента “Стадион” (м.Кристиян Бояджиев), която печели наградата на “Балкантон” на радиоконкурса “Пролет '87”. Милена сътрудничи с младите композитори Кристиян Бояджиев и Асен Драгнев. Участвува в албума “Коледари” - 1987. Дебютният си албум издава през 1991 г., а в края на 1993 г. заминава за Англия, където живее 6 години и издава албума Sold (Продадено). След завръщането си в България се присъединява отново към група Ревю, но окончателно я напуска през 2002 г. и се отдава на самостоятелна работа. От тогава живее в София и Лондон. На 28 ноември 2009 г. отпразнува своя 25-годишен юбилей на сцената.

Бандата "Революция Z" предизвика музикална революция с песента „Аз искам”. Младите и талантливи момчета и едно момиче не могат да се оплачат от липса на успех. Амбицирани са да продължат не само с едноименния сериала, но и с музиката – да свирят пред много публика, да правят още нови парчета.

Васил Георгиев е истинското име на Васко Кръпката. Роден е на 6 юни 1959 в София. По професия е шофьор и автомеханик. Музикант по душа. Свири на барабани, хармоника, китара. През 80-те години Васко върти палките в различни поп и рокгрупи - “Паралел 42”, “Старт” и други. В края на комунистическия режим създава своя група - “Подуене Блус Бенд”. Следват известността, успехите и безкрайните турнета из България и в чужбина - по всички възможни и невъзможни места, където може и не може да се свири: от затвора в Бухово до зала 1 на НДК, от покрива на площад "Гарибалди" до мазето на театър "La Strada", от барикадите в Дупница до концерта по посрещането на Бил Клинтън в София, от подуенското мазе до Buddy Guy's Legends Chicago.

Източник: Концерт на свободата, Facebook