Eдвин Сугарев: Радан Кънев просто е Иван Костов в сегашната политика

Реформаторите просто си качват цената и шикалкавят

РБ се опитва да постави ГЕРБ в капан , за да има по-добра изходна позиция за следващия вот

Бившият депутат от Великото народно събрание Едвин Сугарев недоумява защо реформаторите толкова държаха по време на преговорите ПФ да бъде коалиционен партньор.

"За мен това е странно, тъй като за всеки политик е ясно какво представлява ПФ. Според мен реформаторите просто си качват цената и шикалкавят, за да покажат на ГЕРБ до каква степен е зависим от тях. След което да осребрят позициите си в изпълнителната власт. Другата хипотеза е още по-неприятна. Може да се предположи, че РБ се опитва да представи нещата така, като че ли ГЕРБ трябва да бъдат виновни за несъставяне на правителството, което ще доведе до разпад на този парламент с презумпцията, че ще имат по-добри изходни позиции при следващите избори. Това е опасна заблуда. Забелязвате ли, че РБ иска правителство между трите партии, но ПФ не иска да участва. Да не говорим, че в него фигурират лица като Слави Бинев, известен с пълната си нетърпимост към Бойко Борисов.

Второ, не мога да разбера РБ за какво се бори? Ако толкова им е неприятен Бойко Борисов и ако толкова предпочитат друга опция, защо изобщо се противопоставяха срещу правителството на Орешарски? Ами да го бяха оставили на власт.

Българите обаче едва ли са се изненадали, тъй като знаят бекграунда на Валери Симеонов и на самия ПФ. Що се отнася до позицията на Бойко Борисов за бъдещето правителство - да, наистина това е единственият избор. Няма друга опция в този парламент, освен правителство между ГЕРБ и РБ. Ако едната от тези партии не се окаже на висота, това ще е предателство спрямо бъдещето на България.

Според поетът лидерът на ДСБ Радан Кънев много добре осъзнава слабостите в управленската
програма на РБ, но следва партийния си интерес.

"А той в момента е да важничи и да крои номера. Да показва до каква степен бъдещото правителството зависи от тяхното благоволение", казва в интервю за "Труд" Едвин Сугарев. Бившият депутат е категоричен, че настоящият лидер на "тъмносините" Радан Кънев

"Радан просто е Иван Костов в сегашната политика. За Лукарски се съмнявам", казва той.

Командира ръководи в сянка ДСБ :

"Той просто остави свои наместници. Костов не обича да зарязва своите проекти недовършени и търси да ги продължи под една или друга форма.
Ако се вгледаме в исторически контекс, ще видим, че неговата роля е доста значима. Спомнете си момента, в който трябваше да се реши с кого ще управлява Симеон Сакскобургготски. Имаше оферта и към СДС. Той беше човекът, който каза, че това не може да стане. Ако беше взел друго решение, може би историята на България от тогава до сега щеше да е друга", припомня Сугарев.

Прогнозите на поета за бъдещото управление са повече от мрачни:

"Това правителство, което ще поеме риска да управлява България в този момент е "правителство камикадзе". То ще бъде изхабено в кратки срокове заради непопулярните мерки, които ще трябва да предприеме, за да изтегли България от блатото, в което тя беше натикана от правителството на Орешарски и странната коалиция, която го подкрепяше. Тъй че, който иска да оцелее, гледа да подхвърли горещия картоф в ръцете на някой друг", прогнозира Сугарев.

Източник: Faktor.bg