Радан Кънев гласувал "въздържал се" при избора на Цачева

Избраха Цачева с внушително мнозинство. Юристката призова избраниците да научат три урока - по смирение, за помирение и по единение

С внушително мнозинство от 219 гласа депутатите избраха кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева за председател на парламента.

Това беше първият им тест за съгласие, много важен за Бойко Борисов. 12 бяха против (11 от „Атака“ и Велизар Енчев от ПФ). Знаково Радан Кънев от Реформаторския блок гласува „въздържал се“. От БСП и ДПС знаково подкрепиха кандидатурата, лансирана лично от Борисов. За пръв път в 24-годишната история на прехода парламентарен шеф повтаря мандата си. Борисов призна, че предложил на Михаил Миков шефския пост в НС, но той отказал. Пред актива на ГЕРБ вчера той обяснил, че направил това с риск Цачева да му се обиди.

Водещият на събранието Стефан Данаилов даже побърза да обяви режим на гласуване, сигурен, че Цачева има широка подкрепа. На забележка от залата защо няма дебати той възкликна: „Какви дебати бе, братя.“

Социалистите ще подкрепят кандидатурата на Цачева. Натрупаният парламентарен опит прави тази кандидатура подходяща, обяви от името на „БСП - лява България“ Ангел Найденов. Той обясни, че изборът на Цачева било знак за нови разбирания в работата на 43-тото НС, за напускане на враждебността и омразата.

„Благодаря ви, че ми гласувахте доверие да бъда председател на 43 НС - изтъкна Цачева. - Да си пръв сред равни е задача нелека.“ Според нея урокът, който депутатите трябва да научат, е урокът по смирение. Вторият урок е за помирение, а третият - урокът по единение. Четвъртият урок според Цачева е за отговорността.
„Длъжни сме да излъчим управление, изпълнителна власт на България. Националното богатство трябва да се събира, а не да се разпилява“, каза новият парламентарен шеф.

Всички партии, включително „Атака“, предложиха свои зам.-председатели. ГЕРБ издигна Димитър Главчев.

По-рано Борисов обяснил на своите, че му дължи този жест, защото винаги, когато го потърси, той бил в централата на партията. Янаки Стоилов бе предложен от червените, Алиосман Имамов - от ДПС, а реформаторите дадоха Иван Иванов. Патриотите издигнаха Красимир Каракачанов, ББЦ - Явор Хайтов, АБВ - Росица Янакиева, а „Атака“ - Явор Нотев.

 

Източник: "Преса"