Жестоки скандали при Реформаторите и БСП за парите на народа!

Хората на Миков и Радан Кънев не могат да разделят милионите!

Скандалите за разпределяне на държавната субсидия сред парламентарно представените партии започнаха още преди свикването на Народното събрание, пише „Преса“.

За година те ще получат от бюджета 33 742 302 лв. Основните играчи освен за участие във властта вече спорят и за държавните пари. Причината е, че осемте парламентарни групи в 43-тото НС не са съставени от монолитни организации, а от цели 48 формации – 45 от тях са партии и три – сдружения. Само ГЕРБ, ДПС и „Атака“ се явиха самостоятелно, а останалите са коалиции.
Най-сериозни трусове и за пари се задават в Реформаторския блок. Разпределението на държавната субсидия е неравномерно. Парите ще бъдат разпределени между петте партии учредителки. Така партията на Кунева ДБГ ще вземе най-много – 32,6%, ДСБ – 31,2%, СДС – 16,5%, НПСД – 14,8%, и БЗНС – малко над 4%. Извън схемата остават двете по-малки партии – ХДП на Ирина Репуц и БНД на Борислав Великов. Репуц е недоволна. Претенциите са за 5000-6000 лв. годишно и най-вероятно ще ги получи.
В „БСП-лява България“, където коалицията се увеличи с 5 нови партии, скандалите започнаха още преди изборите.
Причината е, че най-привилегировани се оказаха двете социалдемократични формации, които левицата отмъкна от АБВ. Те ще получават по 2/3 от полагащите се за един депутат държавни пари, а старите партньори – по 1/2.
Патриотите засега кротуват. Коалицията на практика се представлява само от НФСБ и ВМРО според регистрацията в ЦИК. Останалите 12 организации са със статут на подкрепящи. Те не може да участват във вземането на решения и да претендират за държавно финансиране.
Субсидията ще бъде разпределена само между ВМРО и НФСБ, като партията на Валери Симеонов ще вземе повече. Според източници на „Преса“ съотношението е 60:40. „Спорове между нас няма“, увери Симеонов, който е съпредседател на Патриотичния фронт. В 19-членната парламентарна група НФСБ има 11 депутати, а войводите – 8.

Източник: Pik.bg