Костов повлече Кънев. Ще кажем ли чао на Реформаторите?

В коалицията има напрежение, позициите за партньорство във властта са хаотични

Хората на експремиера Иван Костов в Реформаторския блок вбиха клин в дясното обединение още преди да прекрачат прага на 43-тото НС заедно с партньорите си.
След поканата на ГЕРБ към всички формации в новия състав на законодателната власт вчера лидерите на блока си насрочиха среща за стиковане на позициите, които да защитават при преговорите с партията на Бойко Борисов, пише infosi.bg.

Наследникът на Командира на председателското място в ДСБ – Радан Кънев, обаче се запъна и отказа да се яви на сбирката. Именно той бе и в основата да се провалят разговорите за формиране на управленска коалиция, на каквито ГЕРБ бяха готови след вота.

Заради неприемливото условие на Кънев, изречено и в изборната нощ – Борисов да не бъде премиер, партията победител реши да започне кръг от преговори с всички формации в НС, вместо първо да седне на една маса с Реформаторите.
Позицията на Кънев се оказа в дисонанс с тази на другите лидери в блока – Меглена Кунева и Божидар Лукарски, които опитаха да смекчат тона към ГЕРБ и да оставят отворена вратата за преговори.

Заради назрялото напрежение в коалицията, което не позволява на партньорите да седнат на една маса, позициите за евентуално партньорство с ГЕРБ във властта продължават да са хаотични.

Въпреки острите симптоми за разлъка Реформаторите все пак ще пробват да запазят съюза си. Днес партийните шефове в обединението отново пробваха да изгладят различията си. Те имат време за това до другата седмица, когато трябва да започнат преговорите с ГЕРБ.