Георги Шагунов е написал за минути химна на независимостта

Маестрото е автор на повече от 500 произведения

Данка Георгиева, директор на Държавен архив в Бургас, разказа, че Георги Шагунов е написал едновременно текста и музиката на химна на независимостта веднага след като научава новината за обявената официално независимост на България. Оригиналът на текста и партитурата се съхраняват в музея.

Духовата музика на 24-ти Черноморски пехотен полк на Нейно Величество царица Елеонора изпълнява и химна на независимостта заедно с химна на страната, тогава "Шуми Марица", като дефилира из Бургас по повод радостното събитие. Шагунов е роден в Пловдив през 1873 година, учил е във Франция, в консерваторията в Лион, където бил помощник-капелмайстор. В България е работил първо в родния си град на същата позиция към Трети конен полк, а в Бургас, от 1887 година, е военен капелмайстор.

Маестрото е автор на повече от 500 произведения, като че ли най-известен е маршът му "Един завет", разказва Данка Георгиева и подчертава, че Шагунов е енциклопедична личност, допринесъл много за музикалния напредък на България и като педагог.