10 стъпки за демонтиране на модела #КОЙ

1. „Отворени договори“ – Публикуване на всеки договор за изразходване на публични средства и управление и разпореждане с държавна и общинска собственост – създаване на специален сайт, който дава възможност на всеки гражданин да види как неговата община и централната власт изразходват публичните пари, публикуване на договорите включително на дружества с над 50% държавно и/или общинско участие.
2. „Отворени данни“ – Всички данни за дейността на институциите и информацията в публични регистри, се публикуват във формат и вид, даващ възможност за обработка, сравнимост и свързване на информацията, така че всеки заинтересован да може да изгради информирана позиция за резултатите от управлението.
3. „Електронно гласуване и е-управление“ – Електронно гласуване по интернет, осигуряване на безплатен електронен подпис на всеки гражданин за взаимодействие с институциите, електронни услуги.
4. „Прозрачни назначения“ – При избор от Народното събрание на членове на колективни органи – партиите обявят публично критериите, по които подбират и излъчват своите кандидати за тези позиции; всеки член на държавен регулаторен, контролен и антимонополен орган при деклариране пред Сметната палата на отношенията с кредитни и финансови институции – посочва освен размера и условията , при които са взети кредити и направени депозити, същото се отнася и за депутатите и останалите лица, задължени по закон да декларират имуществото си.
5. „Независима съдебна система“ – Магистратите избират пряко своите представители във Висшия съдебен съвет.
6. „Решаваме как избираме“ – Провеждане на референдум за вида на избирателната система – мажоритарна, смесена, пропорционална; облекчаване на условията за провеждане на референдум по инициатива на гражданите – намаляване на броя подписите и удължаване на срока за събирането им; създаване на МИР чужбина.
7. „Свободни медии“ – Приемане на законодателство за ограничаване на концентрацията в собствеността и разпространението на медии и гарантиращо разкриването на крайните собственици на медии.
8. „Прозрачно партийно финансиране“ – Размерът на субсидията на партиите се намалява наполовина и се изразходва по определени критерии и условия, всеки разход над 1000 лева се посочва конкретно в отчета пред Сметната палата.
9. „Прозрачно законодателство“ – Нито един закон не може да бъде внесен и приет без предварителна оценка на въздействието и обществено обсъждане.
10. „Блокиране на ДС“ – Хора, свързани с Държавна сигурност не получават номинации и назначения в държавни структури – лустрация, която може да се проведе, ако управляващите поемат ангажимент да спазват този принцип.
Протестна мрежа
05.09.2014г.