Кои са новите хасковски Реформатори

Дясната коалиция се събира спешно, за да обсъди случая "Хасково"

Утвърденият водач на листата на Реформаторския блок за Хасково Станислав Иванов предизвика вълна от негативни реакции и въпроси - с какво е заслужил, освен че е син на кмета на града от 1999 г. насам Георги Иванов. Членове на гражданския съвет на блока поискаха от ръководството на петте партии да преразгледат своето решение. Тази вечер има ново заседание и не е изключено водачът в Хасково да се окаже друг.

В града шансовете на Иванов се оценяват твърде високо. Почти е сигурно, че "Реформаторският блок" ще вкара не един, а двама депутати от Хасково, твърдят запознати с партийния живот в южния град в близост до Свиленградската митница.

Чудо ли е станало?

Ако гледаме резултатите от миналогодишните парламентарни избори, то на "Реформаторите" определено им трябва чудо, за да направят подобен пробив. На практика СДС в града не съществува, ДСБ разполага със съвсем малка структура, Меглена Кунева също няма позиции, а партията на Корман Исмаилов и Касим Дал е с една шепа хора. Всички тези партии на изборите през 2013 г. по отделно са взели между 1000 и 2500 гласа и сега дори всичките им поддръжници да отидат дружно до избирателните секции и да подкрепят "Реформаторския блок", то гласовете няма да стигнат и за половин депутат. Тогава!?!

Тогава - да видим кой води листата. Или по-точно кой е баща му. Първото място е за Станислав Иванов, за когото в Хасково никой досега не знаеше, че има политически амбиции било вдясно или вляво. По-важното обаче за младия Станислав е, че баща му е кметът Георги Иванов. А той в Града на Богородица е непоклатим като статуята за Гинес на Божията майка, която вдигна над хълма Ямача.

Кметът беше избран първо от СДС през 1999 г., после премина към БДС-Радикали заедно с Евгений Бакърджиев, но номинацията от малка извънпарламентарна партия изобщо не му попречи да получи втори мандат начело на областния център. Третото кметуване бе подкрепено от БСП, а за последно Иванов бе преизбран с подкрепата на ВМРОВ случая думата подкрепа е твърде условна, защото който и да издигне Георги Иванов, знае, че ще получи снимка за спомен с победител. Резултатът му си е винаги един и същ. Кметът си има гарантирани 30 000 - 40 000 гласа, които на местни избори са равни на поне 60 процента от действителните гласове.

Дори и да не мобилизира в пълна степен потенциала си в полза на сина си, то Станислав със сигурност ще  получи поне половината от тези гласове. Фамилията Иванови развива успешен бизнес в града - има асфалтова база, бетонов възел и прекрасния нов хотел "Ретро". Освен това в Хасково очакват подкрепа за кметския син да засвидетелстват служителите на фирмите, развиващи успешен бизнес с общината. Разбира се не трябва да се подценява и очакваният принос на голямата циганска махала в града.

В листата на "Реформаторите" се очаква да има и други личности, които определено могат да донесат гласове. Такъв е Стефан Димитров, бивш кмет, а сега председател на Общинския съвет в Димитровград - вторият голям град в областта. Той също има важен татко. Баща му Димитър е собственик на химическия завод "Неохим". 

"Реформаторите" очакват бизнес подкрепа и от Харманли. Там за гласове трябвало да помага собственикът на винарната "Тера Тангра" Емил Зайчев, който също е в листата.

 

Източник: Клуб Z