Кой сега е №1

Делян Пеевски постави рекорд и се регистрира първи като водач на две листи на ДПС

Делян Славчев Пеевски е регистриран като водач на листите на ДПС в Стара Загора и Пазарджик в първия възможен законов срок. Досега няма регистрирани листи на други партии - нито в тези два района, нито където и да било в страната.
Листата на ДПС в Пазарджик е била внесена още в петък, 22 август - ден след като изтече крайният срок за регистрация в ЦИК на партии и коалиции, желаещи да участват в изборите за Народно събрание на 5 октомври. Районните избирателни комисии (РИК) получиха в петък окончателния списък от София и започнаха да очакват листите.
В Пазарджик изобщо не се наложило да чакат и още същия ден е била внесена листата на ДПС. На първо място е Делян Пеевски, на второ - бившият спортен министър Марияна Георгиева, на трето - бившият депутат Сергей Кичиков. До момента няма внесена втора листа.
В Стара Загора се наложило да изчакат една нощ и в събота на обяд листата на ДПС вече била внесена. На първо място отново е Делян Пеевски, на второ - общинският съветник от Казанлък и областен лидер на партията Халил Летифов, на трето - Шендоан Халит.
Така от петък Делян Пеевски има и имунитет като кандидат за народен представител.
Пред Клуб Z членове и на двете РИК изразиха изненада от бързината на ДПС и споделиха, че обикновено всички партии изчакват последния законов срок, който е 2 септември.
Делян Пеевски със сигурност ще бъде избран за депутат, защото и двата района преди са изпращали народни представители от ДПС. Пеевски не може да бъде изместен и от първото място, защото за разлика от евроизборите, на парламентарните водачите на листи са на практика бетонирани. Заслуга за това отново има ДПС, чийто депутат Мустафа Карадайъ внесе в последния момент поправка в Изборния кодекс. Тя предвижда гласовете, които не са посочили изрична преференция, да се броят автоматично в полза на водача на листата. Това означава, че някой трябва да получи над 50% преференции, за да може да измести водача.
Записаната преференция е 7% и всеки, който я достигне, ще може да се класира на второ място в листата. След Делян Пеевски.