Лято е! Зеленото зрее! Презрява! Разбира!

Партията на ЗЕЛЕНИТЕ поискала да влезе в Реформаторския блок. Това е същото упражнение, което се опита да направи и Надежда Нейнски преди година. Тогава и поискаха пари и тя отказа. Сега от декларация на Зелените разбирам, че горе долу същият разговор е проведен и с тях. Защото ето какво пишат те:
" След 10-дневно мълчание от страна на РБ получихме условия, които не отговарят на представата ни за справедливо отношение между партньори. Категорично отказваме да приемем за нормално обвързването на места в листите за народни представители с осигуряването на финансови ресурси от кандидатите. Търговията с места в Народното събрание противоречи на желанието на гражданите за налагане на прозрачност в политиката и управлението. Без промяна в този тип мислене, изразеното на думи желание за реформиране на политическото статукво няма как да се реализира на практика."
Подписвам се под всяка дума на това твърдение. Ще го допълня само със следната информация. До 1997 г. на нито един от кандидатите на СДС за избори не е поставяно условие да "бъде богат", да "осигури средства" и т.н. При товае партиите тогава все още не получаваха държавна субсидия. Агитацията си я правехме с личните автомобили и с лични средства. Ламтенето за пари и то много пари, се появи в СДС, когато главен секретар стана Христо Бисеров, а лидер Иван Костов. И все пак изборите през 1997 г. бяха спечелени без пари. След това нещата коренно се промениха. Напред в листите се пласираха кандидати, които "осигуряваха" кампанията на цялата листа намирайки "от някъде" стотици хиляди левове.Това "отнякъде" след това лъсваше като конкретни зависимости и услуги към едни или други "приятели" бизнесмени. Лично на мен се опитаха да приложат в СДС този номер през 2009 г. в рамките на "Синята коалиция". Наложи се да изтегля скромен кредит и финансирах: купуване на химикалки, запалки, шапки, снимки, фланелки, флаерчета. В гоненето на парите нашите от СДС бяха забравили, че най-важното в кампанията не са дрънкулките, а посланията, словото, изкуството да убеждаваш, достойнството. И за мой ужас кампанията тогава във Варна премина без нито една среща с обществеността. Затова пък "усвояването на средствата" вървеше скоростно. Резултатът бе плачевен. Сега Зелените са се сблъскали със същия феномен. "Идеолозите" на "честната" политика предпочитат за кандидати образи с пари и по възможност - много пари. Зелените са вече узрели.

Това написа в профила си във Фейсбук Александър Йорданов.