Похитената власт

Предговор към книгата „Бюлетиня. Истината за аферата „Костинброд“

Много хора, с които споделих намерението си да публикувам разследване върху аферата с печатницата в Костинброд, в която според българската прокуратура били отпечатани нерегламентирано стотици хиляди бюлетини за парламентарните избори през 2013 г., ме посъветваха да не го правя. Това са стари работи – беше преобладаващото мнение – за тях вече е говорено, интересът към този прецедент е изчерпан.

Ще си позволя да не се съглася с тази теза. Истината е, че чрез тази афера и още няколко съпровождащи я манипулативни акции, властта в България бе похитена – бе отнета от българските граждани и дадена в ръцете на незаконно забогатели олигарси от типа на Делян Пеевски и Цветан Василев. Тя е най-фрапантната подмяна на изборния вот, която се е случвала в историята на прехода. Това активно мероприятие, организирано директно от БСП, от подвластните й прокурори и от нейните медийни лакеи, не само че увенча черния PR, протичащ в хода на цялата предизборна кампания, но и на практика подмени вота на българския народ – като доведе на власт една омерзителна коалиция от загубилите изборите партии, обединени единствено от жаждата за власт и желанието да осребрят заграбените властови позиции. Цинизмът на манипулацията с “незаконните” изборни бюлетини е изключителен – единствено логично последвалия опит да бъде назначен Делян Пеевски за шеф на ДАНС може да му съперничи по своята наглост и мерзост.

България плати скъпо скъпо и прескъпо за тази афера. Марионетното правителство на Пламен Орешарски струваше милиарди на българските данъкоплатци. Пирамидата КТБ, драматичното нарастване на външния дълг, дупките в бюджета, колапсът в здравеопазването, спирането на плащанията по програмите на ЕС и практическия фалит на българската енергетика са само част от тази цена. Друга – и много по-съществена част, е свързана с опита страната ни да бъде откъсната от ЕС и привлечена в орбитата на Русия – като бъде превърната в част от замисления от Путин Евразийски съюз. Свързана е с подкопаването на доверието към България от страна на нашите европейски и евроатлантически съюзници, свързана е най-сетне и с очевадно предателство спрямо националните интереси, реализирано чрез обслужването на проекти като АЕЦ “Белене” и “Южен поток”.

Всичко това не трябва да се забравя. Истините за тази компроматна афера трябва да бъдат помнени и припомняни – и то именно днес, когато България има реални шансове да скъса с продължаващия вече четвърт век сценарий, според който преходът към демокрация е просто преформатиране на комунистическите и руските интереси у нас – и утвърждаване на старата партокрация в качеството й на посткомунистическа олигархия. Трябва да помним как БСП и нейните политически клонинги похитиха властта, как я удържаха и какво постигнаха с нея – за да знаем колко важно е тези политически мародери да не бъдат допускани до позиции, от които зависи нашето общо бъдеще.

Част от текстовете в тази книга са публикувани и преди това – в коментарния сайт “Свободата”, в книгата “Подлите времена” и нейното продължение “Кой”. Към момента на публикуването им обаче не бяха известни всички подробности около аферата “Костинброд” – част от тях станаха видни в хода на делото, започнато от прокуратурата срещу бившия главен секретар на МС Росен Желязков, който се оказа единственият обвиняем във връзка с тази афера, стартирала с такъв апломб и квалифицирана от заинтересованите лидери като “опит за държавен преврат” (Лютфи Местан) и “заговор срещу свободата, конституцията, демокрацията” (Сергей Станишев).

Други аспекти от случилото се тогава бяха изяснени при по-детайлния анализ на свързаните с нея факти, интерпретации и реакции на българските институции и заинтересованите лица – какъвто анализ в хода на писането на тези книги не беше възможен – както поради липса на време, така и поради факта, че част от тези факти и обстоятелства тогава не бяха известни. Необходимостта да бъде осмислен цялостно този абсолютен прецедент в историята на българския преход към демокрация – и да бъде видяно отблъскващото лице на БСП като партия на подмяната и лъжата, е основен фактор за създаването на тази книга.