Шведска тройка с български привкус: Бареков-Ковачки-Драганова

Тя прилича по-скоро на шведска, отколкото на руска, но спойката на партньорите не е сексът, а властта

Крум Благов, специално за Faktor.bg

Попитали Радио Ереван каква е разликата между руската тройка и шведската. Радиото отговорило: „В щведската няма коне.” Е, от миналата седмица вече има и българска тройка – Бареков-Ковачки-Драганова. По критериите на арменското радио тя прилича на по-скоро на шведска, отколкото на руска, но за разлика от скандинавците спойката не е сексът, а властта. И тримата имат спешни нужди, които само тя може да задоволи. Така че влизането им в следващия парламент би било животоспасяващо, а това оставя на заден план всички други съображения.

Брак по сметка

Бареков доскоро ругаеше Ковачки. Само преди три месеца, на 22 май, на пресконференция във Варна той го нарече „олигарх, който не плаща заплати” и се закани, че дори няма да стъпи в неговите предприятия. Според Бареков Ковачки преди няколко месеца дори му предлагал да влязат в коалиция, но бил изгонен.

Какво се промени, та двамата изведнъж се прегърнаха? След като КТБ бе затворена и кранчето за пари секна, журналистът влезе в конфликт с Тв 7 и поиска обявяването й в несъстоятелност. Това сложи край на медийните му изяви там и той прибегна до услугите на малката кабеларка Канал 3. Тя отразява проявите му без ограничения и без коментари, като оставя микрофоните и камерите да предадат събитията според силите си. Публиката обаче е доста ограничана, а за голяма медия няма пари. Въпреки че влезе в Европейския парламент, „България без цензура” няма право на държавна субсидия, защото не е участвала на последните парламентарни избори. След като ВМРО се дръпна, а Цветан Василев избяга, Бареков остана без средства за предизборна кампания. Така че човек като Ковачки му е необходим.

Христо Ковачки също се нуждае от Бареков, защото неговата партия ЛИДЕР е със затихващи функции. През 2009 г. тя спечели почти 138 000 гласа, а през 2013 – само 61 482 и едва запази държавната си субсидия (тя се дава само на партии, спечелили повече от 1 процент от гласовете). На евровота през май ЛИДЕР не участва, а се постави в услуга на БСП и нейните партньори. Миньорите на Ковачки дадоха превес на левицата в Бобовдол и скоро след това новата власт му се отблагодари, като му разсрочи 41 млн. лв. дългове към НОИ.

На предстоящите избори ЛИДЕР няма шанс дори да прескочи бариерата, камо ли да влезе в парламента, а Ковачки е свикнал да се крие под политически чадъри. Той е от олигарсите, които нямат успешни сделки с друг, освен с държавата, и разчитат на партийна опека и синдикален рекет. Почти всички негови фирми са управлявани от подставени лица и са на загуба. Ако успее да влезе в парламента с помощта на Бареков, той ще си осигури спокойствие за следващия мандат. Затова по билбордовете стои журналистът, а наема плаща вероятно олигархът. Брак по сметка.

Драганова стана саламчето в сандвича

Весела Драганова също здраво го е закъсала. Никой нямаше да е чувал за нейната Партия на българските жени, ако съдът под давлението на Иван Костов не осуети регистрацията на НДСВ за изборите през 2001 г. Симеон Сакскобургготски трябваше да се яви от името на друга формация и избра тази на Драганова. Под крилото на царя тя изкара два мандата в парламента, а през 2004 г. нейната партийка се сдоби с пететежна сграда на бул. „Княгиня Мария Луиза” в столицата. Според самата Драганова сградата струвала 780 000 евро и е купена с банков кредит.

За партийна централа тя изглежда е доста странна, тъй като се състои от три магазина и шест апартамента. Липсват конферентни зали или канцеларии, но затова пък има мансарда, където вероятно може да се събере целият членски състав на партията. Кредитът обаче май не се обслужва, защото от няколко месеца къщата е обявена за продажба от съдия изпълнител на цена от 1,6 млн. лв. Нищо чудно – Партията на българските жени отдавна няма нито право, нито надежда за държавна субсидия, защото на изборите миналата година спечели 6500 гласа, макар че Драганова се заканва сега да привлече 60 000. Така че тя има спешна нужда да се докопа до вимето на властта, от което е откъсната вече повече от пет години. Новата ракета носител е тандемът Бареков-Ковачки, а Драганова стана саламчето в сандвича.

Другите подправки в коалицията на Бареков са известни. Това са т. нар. Движение „Гергьовден”, което е било в коалиция и с ЛИДЕР, и със СДС, и с кого ли не, и Земеделският народен съюз на Румен Йончев, който стана депутат като ремарке на БСП, тъй като земеделците се изпокараха, част от хората му пристанаха на Яне Янев и постепенно напълно изчезнаха от политическата сцена.

Всъщност всички съюзници в коалицията около „България без цензура” са доста странни и противоречиви фигури, сменили повече партии, отколкото Валери Божинов – футболни отбори. Пресният евродепутат Ангел Джамбазки например съвместяваше поста си във ВМРО с място на общински съветник от ГЕРБ. Сега Бареков покани и самото НДСВ да се присъедини към него и така да завърши краткия си живот.

На тези избори участващите партии и коалиции ще са значително по-малко от миналите, а участващите олигарси – повече. Така че е логично да се очаква поскъпване на гласовете. Има хора, за които това са важни доходи, и партии, за които те са единствените гласоподаватели.