Владимир Чуков: Ислямските главорези са пред вратата ни

Само защото сме бедни, джихадистите не са се заселили тук, анализира арабистът

Светът е потресен от бруталната екзекуция на американския журналист Джеймс Фоли от британски джихадист от „Ислямска държава". Терористичната групировка настъпва в западна посока и контролът върху нея вече изглежда невъзможен. Как реагира България и има ли механизми за противопоставяне срещу екстремистите? „Всеки ден" потърси отговори от арабиста проф. Владимир Чуков. Той е университетски преподавател и учен в областта на близкоизточните изследвания и исляма. Член е на Европейската асоциация за близкоизточни изследвания, базирана в Майнц, Германия, Германската асоциация за близкоизточни изследвания, Американското дружество за централни евразийски изследвания, Харвард, Европейския консорциум по политически науки, Международното дружество за диалог между цивилизациите и др.

Проф. Чуков, чукат ли терористите от „Ислямска държава" на входа на България?

Това е много съществен въпрос, чийто отговор е „да". Но отговорът трябваше да се потърси и да се намери още в началото на годината, когато терористичната формация се доказа не само като много сериозен конкурент на „Ал Кайда", но и като организъм, чиито способности надвишават многократно тези на мрежестото образувание, оглавявано преди от Осама бин Ладен. Истината е, че коренът на злото, каквото бе „Ал Кайда", силно отслаби своите сили в последните 4-5 години. Появи се обаче „Ислямска държава", която ще се окаже много по-опасна, защото тя претендира за държавност. Те имат невероятни финансови възможности.

Кой им ги осигури, и то в такъв мащаб?

Имат няколко източника на финансиране. Всъщност това е класическата мафиотска структура, която започва да трупа богатствата си благодарение на силовите методи. Става въпрос за рекет над отделни бизнесмени, предприятия, а впоследствие налагане на такси за преминаване между отделните места, които контролират. След това обаче, когато започнаха да водят битки за налагането на контрол върху енергийните ресурси на Близкия изток, финансирането просто потича. Очевидно стратегията им работи. Има много сериозни изследвания, сочещи, че „Ислямска държава" е един петрохалифат. Те контролират нефтови и газови кладенци и печелят милиони долари дневно от продажбата на суровините. Имаше специална резолюция от Съвета за сигурност на ООН, в която бе забранена покупката им, за да се редуцира финансовият ресурс на терористичната групировка.

Сделките обаче продължават на територията на Ирак и Сирия.

Така е. Счита се, че дневно „Ислямска държава" произвежда около 80 000 барела нефт от находищата, които контролира. На международната борса един от тях се търгува за около $105 милиона. Трябва да кажем също и че сирийският режим негласно работи с тази организация, защото той продължава да плаща заплатите на чиновниците в учреждения, контролирани от групировката. Силата й е в доброто финансиране. Те завзеха и трезорите на банките в Мосул - най-големия град в Северен Ирак. Това са половин милиард долара. Още преди влизането им в него експертите изчисляваха, че ислямистите разполагат с около 1,5 милиарда долара. Сега обаче е много трудно да се сметнат авоарите им, предвид ежедневните им печалби.

В каква степен е застрашена и България от настъпването им, предвид този огромен финансов ресурс и възможността на екстремистите да обърнат поглед далеч на запад от Сирия?

България е страна-членка на ЕС и ние сме част от мерките за противодействие на терористичните организации. Те включват контакти с Ливан, със Саудитска Арабия, с Катар, както и създаване на стратегически център за противодействие, включително и на медийната война. Това означава своевременно да се парират всякакви опити за пропаганда на екстремистите в обществата, където потенциално могат да намерят съмишленици - най-често това са ислямските малцинства в европейските държави. Ако трябва да сме честни, нашите западноевропейски партньори са много по-застрашени от „Ислямска държава". Доказателството за това е екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоли, извършена от британски гражданин. Има ужасно много подобни примери. При последните въздушни удари на САЩ срещу групировката се разкри, че джихадисти носят в джобовете си членски карти във фенклуба на футболния отбор „Ливърпул" - т.е. те са част от голямата британска общност. Западният свят много сериозно трябва да се замисли как и кого интегрира, както и защо има огромни празноти в сигурността на обществото. Особено рисково е непрекъснато увеличаващото се влияние на екстремистите в балканските държави - десетки, а може би стотици се бият за „Ислямска държава" от Албания и Косово. Това се случва почти на прага на България. Затова е необходима обща европейска стратегия, а нашата страна да засили мониторинга на процеса. Бях прав, когато предупредих, че на България не й трябва план за действие срещу бежанците с изграждането на огради по границата, а стратегия - много сериозно наблюдение на случващото се в Близкия Изток и Турция. В южната ни съседка живее огромна човешка маса от иракчани и сирийци, която бързо може да тръгне към нас.

Т.е. и у нас има или са преминавали транзитно терористични единици?

Няма как да е иначе с нашето местоположение. Виждате как се придвижват джихадистите - тръгват от Обединеното кралство и се срещат в Истанбул със съмишлениците им от Северна Африка. От там тръгват за бойните полета на Сирия и Ирак. Успокоителното е, че сравнително ниският ни стандарт на живот отблъсва значително потока от потенциални терористи. Сега това е много силно очертаваща се тенденция. България не е атрактивна за екстремистите.

Доколко обаче икономическите и вътрешнополитическите ни проблеми през последните години са отслабили разузнавателните способности на България - ниска защита, която би привлякла джихадистите?

Миналата година станахме свидетели на една абсолютно карикатурна ситуация с протестите пред Министерския съвет, докато на две преки от там - край джамията „Баня башъ", беше сборният пункт на стотици бежанци. Получи се един сблъсък между външна и вътрешна политика. У нас още не е уреден статутът на Националната разузнавателна служба, която работи само с устройствен правилник. Има чудесен пакет от закони, който така и не бе приет - това е законодателна недостатъчност, която носи огромни рискове за сигурността на страната. България трябва да има национална доктрина и да бъде приета от всички политически тенденции, дори не партии. Подобен ход ще покаже зрелостта на държавата. Великите сили правят прогнози за 1 век напред, регионалните - за около 50 години, а България поне трябва да се опита да предвиди период от около 5 мандата напред. Но проблемите тук и честите избори не позволяват установяването на стабилно политическо положение.

В последните седмици много от европейските страни обявиха готовност да финансират кюрдите в Ирак в битката с „Ислямска държава". Необходимо ли е България да се замисли за участие в евентуална операция и отделяне на ресурс?

Ние нямаме много възможности и това е ясно. Важното обаче е да имаме ясна позиция, че не подкрепяме нито едно действие на „Ислямска държава". В борбата срещу джихадистите не става въпрос за тактически ходове, а за световен отпор, защото заплахата е срещу всички. Ето, в последно време се наблюдава сближаване на позициите между антагонисти на световната сцена - САЩ и Иран водят преговори, срещи. Това би могло да доведе до създаването на ефикасна армия, която да успее да спре джихадистите - чрез въздушните удари на американската армия и осигуряването на части от ислямския революционен гвардейски корпус на Иран.

Къде е рискът за България?

„Ислямска държава" е тумор и ако метастазите й влязат в Европа, тогава никой няма да бъде защитен. Войната се води на по-малко от 1500 километра от България.