Европа губи милиони от руското земеделско ембарго

Общество

08-08-2014, 13:01

Автор:

Соня Колтуклиева, Facebook

Всичко от Автора

Русия обаче се връща в миналия век

"ЕВРОПА ГУБИ МИЛИОНИ ОТ РУСКОТО ЗЕМЕДЕЛСКО ЕМБАРГО, РУСИЯ ОБАЧЕ СЕ ВРЪЩА В МИНАЛИЯ ВЕК:
Фермери от Чехия, Австрия и Гърция ще се обърнат към Европейския съюз за компенсиране на загубите, предизвикани от руските контрамерки срещу санкциите на Запада – забраната за внос на храни и земеделски продукти. Ембаргото ще засегне 37 % от европейския износ за Русия. Чехия и Гърция вече изчисляват размера на исканите компенсации от ЕС. Австрия се опасява, че нейни продукти ще започнат да се продават на европейския пазар та занижени цени и ще последва ценови шок. Тежко засегнати ще са белгийските месари, както и норвежките износители на риба. Политически наблюдатели обаче коментират, че Путин всъщност наказва собствения си народ и го връща над 70 години назад, да ползва само руски продукти.

ПРОГНОЗИРАТ ФАЛИТИ НА ОТДЕЛНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ В ЕВРОПА ЗАРАДИ РУСКОТО ЕМБАРГО:
Полша, Румъния и Холандия ще понесат най-големи загуби от въвеждането на ограничения за внос на селскостопанска продукция в Русия, смятат международни експерти. Според тях на макроикономическо равнище тези мерки няма да имат разрушителен ефект, обаче силно ще пострадат конкретни производители, които не могат да продадат бързо развалящи се продукти на нови купувачи. Заместник-министърът на финансите на САЩ заяви, че ответните мерки от страна на Русия „вероятно ще окажат несъществено влияние върху икономиката на САЩ”.

ЕС ЩЕ КОМПЕНСИРА ПОЛША:
Европейската комисия обеща да помогне на земеделските производители в Полша, засегнати от ответните действия на Русия във връзка със санкциите срещу нея заради Украйна. От 1 август Русия спря вноса на почти всички полски плодове и зеленчуци, от което страната търпи сериозни загуби от около 500 млн евро. Полските политици наричат забраната за внос в Русия на полски продукти "политическа репресия" от страна на Москва и нищо друго."

 

Това написа в профила си във Фейсбук известната журналистка Соня Култуклиева.