​Мъртвородената "Нова Русия”

Народът ще плати висока цена за екстравагантния експеримент на Путин в изграждането на империя

Преди четири месеца, Владимир Путин насилствено анексира Крим, аплодиран гръмко от повечето руснаци. Русия, в този момент се наричаше "велика" и "възраждаща се", като не се отричаше историческата й съдба на велика сила. Освен това, беше проявена конвенционална мъдрост, защото това бе само началото на едно много по-голямо разширяване за сметка на Украйна, а може би и на други народи, което привидно изглежда неизбежно. Самият Путин бързо потвърди това, като изтупа митичната структура "Нова Русия" (Novorossiya), в която почти половината от Украйна са исторически предопределени руски земи, които трябва да бъдат обновени.

"В Украйна не е имало нито морал, нито законно право," каза той, "в регионите, които са принадлежали и принадлежат на руското население." И диктаторът продължава: " Недопустимо е тези земи да останат в чужда държава, която е враждебна към нас . "Никога не забравяйте, че 70 % от населението на тази " Руска"земя винаги е било с украинци до края на Руската империя.”

С голям брой руски войници, струпани на границата и сепаратистка паплач, бързо формирана в източната част на Украйна и доставена от Москва, в края на март Крим наистина изглеждаше само прелюдия към по-велики и по-важни събития за “Нова” Русия на Путин. Вече не. По-скоро, грандиозната представа на Путин да възстанови руската империя е в отстъпление на всички фронтове. Ако беше започнал с Крим, конвенционалната мъдрост още през март щеше да бъде изправена пред свършен факт, а Западът щеше бързо да подвие опашка и да се върне в бизнеса, както обикновено. Това се оказа погрешно. Преди няколко дни, както Международната морска организация (IMO), така и Международната организация за гражданско въздухоплаване (ICAO) се съгласиха с Украйна, че пристанищата и летищата

в Крим са незаконно окупираните територии,

което означава, че международният самолетен и корабен трафика към, от и през Крим ще бъде доста редуциран. Европейският съюз вече е забранил вноса на стоки, произведени на Кримска територия; на европейския пазар се наложени ограничени до 35 % износ на стоки от полуострова. Освен това туризмът, който в миналото е бил в основата на икономиката на Крим, през 2014 туристическият сезон изглежда напълно замрял. Информацията в последните доклади показва, че дори кримските правителствени служители са все по-склонни да не заменят своите украински паспорти с новите руски документи за самоличност.

Ако Крим продължи да се държи по този начин, е на път да се превърне за дълго в кървава язва за Москва, предвид други проблеми, които са още по-тревожни. Руската централна банка публикува данните за първата половина на 2014 г., а те са стряскащи. Чуждите инвестиции в Русия почти са пресъхнали, като заедно с парите, които влизат в небанковия сектор, са почти на половината по-малко в сравнение с направените през 2013 година. Чуждестранните портфейлни инвестиции от 9 милиарда долара са една пета от това, което са били в предишната година, а изтичането на капитали от $74600000000 – парите на руските олигарси, които се изпращат в чужбина, са два пъти повече. Всичко това идва на фона на нулев растеж на БВП и инфлация от 7,8 на сто. Има обаче съмнение, че руският народ, който вече си плати, ще продължи да плаща висока цена за екстравагантния малък експеримент на Путин в изграждането на империя.

Източник: nationalreview.com