Костов на приливи и отливи

ВЪВ фейсбук една високоуважавана, интелигентна, красива, успешна и известна дама от гръцки произход ме предупреди: "Костовистите от седмия ден ще те разкулачат." Въпреки това поемам риска да напиша очевидното: Иван Костов не е Алхимикът, лабораторията му не е институтът "Смитсониън" във Вашингтон, а Цветан Василев може да е негов, но не е и наш общ приятел.

Не съм само аз - потребители на социалната мрежа масово се възмутиха от интервюто му в понеделник за Дарик радио, в което защити пребиваващия в чужбина олигарх Василев,  каза, че познава него и банката му, призова прокуратурата "да напусне терена", за да настъпела една дълга и подробна одиторска проверка. Говорим за най-скандално потъващата финансова структура в България, за националната сигурност става дума. Що за коментар? Самият главен прокурор Сотир Цацаров откри "удивително" съвпадение между думите на Костов и последното телефонно интервю на Василев, които внушават, че изчезналите кредитни досиета за 3,5 милиарда лева са прибрани от "следствените органи". Бойко Борисов пък направо съобщи, че Командира и Цветан Василев били едно и също, нов десен партиен проект гласели.

Въобще всички се питахме на различни нива през този ден откъде накъде Иван Костов? И защо сега? Колкото и несигурна да е информацията, колкото и да се съмняваме в познанията си за банковото дело, по горещата тема има три неопровержими факта:

1. КТБ фалира заради собственика си.

2. Собственикът й се крие в чужбина.

3. Държавата се чуди как законно да се разплати с големите изгорели вложители.

От Костов, който е уж напълно бивш политически, се очаква поне от приличие да поддържа някакво дясно поведение, заради репутацията си, а не да защитава хора и структури, които се разследват за отклоняване на средства, както и за налагане на обществено и политическо влияние чрез незаконно кредитиране. В разгара на невиждан досега конфликт между най-мощните финансови лобита в държавата бившият лидер на Съюза на ДЕМОКРАТИЧНИТЕ сили и на ДЕМОКРАТИ за силна България излиза с изказване срещу съдебната власт!

А Цветан Василев дори още не се е явил  на разпит. Това, както обичаше да казва самият Костов, докато беше премиер, е напълно безотговорно поведение. Как да си обясним тогава, че идва точно от водача, въвел валутния борд, стартирал присъединяването ни към ЕС?

Просто не е за вярване, че нито една публична личност освен него не е подкрепила досега твърдението на Василев и не е афиширала близките си отношения с банкера. Дори тези, които вече не са му приятели, но го познават идеално, мълчат. По този повод някои хора направиха "удивителното" предположение, че бившият лидер на ДСБ е голям изгорял вложител в КТБ. Богомил Бонев, старият му враг, написа на стената си:

"Иване, кажи си! Колко загуби? Връзките ти с Цв. В. са известни отдавна. Не прави мечешка услуга сега. Одитът беше длъжен да отчете, че в прокуратурата са иззети документи, включително кредитни досиета. И затова има опис в КТБ. Който не е прочетен от одиторите на БНБ. Но ти си само лаборант, що ли питам."

Друго от "удивителните" неща около Костов в последно време, като изключим брилянтната му дистанционна кампания срещу Кунева на европейските избори, беше представянето на проекта му "Лаборатория за определяне на рискове" в Нов български университет на 14 октомври 2013 г. На събитието неизвестно в каква връзка присъстваха две от знаковите фигури на сегашното управление - вътрешният министър Цветлин Йовчев и Атанас Мерджанов, който тогава беше само шеф на комисията по вътрешна сигурност, а днес е начело на ПГ на БСП. Още тогава се заговори, че проектът е финансиран от КТБ, до ден днешен тази информация не е опровергана.

Грозен, циничен скандал е банковият, извадил на светло алчността и наглостта на Властелините, но до онзи ден  не знаехме, че и Костов  е замесен. Удивително е как този човек успява на приливи и отливи да отблъсква симпатизантите си, да разочарова и попарва чувствата дори на най-ревностните си фенове. Така се случи, когато в края на 90-те изведнъж някак неусетно мафията заживя комфортно, излезе името на Славчо Христов, сините велможи преяждаха с власт, а накрая, след като провали СДС на изборите срещу царя, Костов и се разсърди на българския народ. После, когато разцепи съюза, за да основе "бутиковата" си партия, както наричаше ДСБ, отново предизвика отлив на доверие. Сега се случва същото.

Наскоро, не щеш ли, Ицо Хазарта, един от най-верните застъпници за "лаборанта", даде интервю на Ивайло "Нойзи" Цветков за Offnews. Още се говори за драстично интелектуалния стил на най-добрия БГ рапър, който описа своя политически фаворит като скромна фигура с ауди за 20 хиляди лева, дето само от възпитание нямало да попита: "Къде е това, което откраднах аз? Къде са тези неща, дето 12 години съм виновен, дето уж прибрах в джобовете си или в какво?" Къде наистина?

Но в крайна сметка Хазарта е поет, а те са подвластни повече на емоциите. Историята обаче винаги е отрезвяващо красноречива, ако спорим за качествата и недостатъците на дадена личност. "Когато един политик не даде убедителни отговори на обществеността при обвинения в корупция дори когато за това няма безспорни доказателства, той следва да се оттегли от своя политически пост, за да не причинява вреда на СДС." Паметни думи на Иван Костов в прилив на енергия, изречени преди цели 14 години пред 11-ата национална конференция на синята партия.

След нея бяха фаталните избори, а после настъпи отлив. И се редуват все така - приливи, отливи...

 

Източник: "24 часа"