В очакване Иван Костов да съди медии

Днес всички вестници тиражират новината за някакъв милион, който Иван Костов имал бил в Корпоративна и търговска банка. Разказват и за фирма на дъщеря му, която също като него анализира рискове и прибира едни скромни 30 000 лева месечно трупайки ги в същата банка. И като за капак пишат тия пусти вестници и за някакви си никакви пари на ДСБ в КТБ

Във Фейсбук пък гъмжи от коментари.

Иван Костов отрича за такъв милион. Няма спор. Да се вярва на медиите в България е несериозно. Но пък от друга страна в България би трябвало да има яснота за произхода и размера на доходите на публичните лица - както е в нормалния европейски свят. Затова и си позволих вчера да напиша, че от заплати и пенсии не се пестят милиони. Дори и те да са министерски и депутатски, какъвто е случаят с Костов. С други думи, няма законно основание бившият ни премиер, министър и депутат да има такива пари и не само в КТБ, но и в която и да е друга банка у нас или по света. Ако пък има, отиваме в "зоната на здрача".

Но защо е този шум? Някои вече побързаха и направиха справка в данъчните декларации на Костов в Сметната палата. И от тях се установява, че само преди три години Иван Костов е декларирал не милион, а черно на бяло 22 хиляди лева на влог и 250 хиляди лева кредит, който изплаща от 2008 година. Година преди това левовете са били 10 000. Следователно Костов може да си позволи да спести по около 10 000 лева на година и то когато е на депутатска заплата. А известно е, че от година и нещо - не е. Други пари няма поне към 2011 г.

И ето логичен въпрос: Ще съди ли Иван Костов медиите, които твърдят неща, които според собственоръчно подписаната му декларация са лъжа? Пък и Костов многократно сам е твърдял, че е истински "европеец", а в Европа за такива публикации се съди.

Затова нека фейсбукарите, приятели и критици, на Костов, да прояват разбиране и сдържаност докато Иван Костов даде под съд някои медии за невярна информация уронваща неговият престиж.

Защото в случая, тези публикации са далеч по-сериозно влизане в "личния му двор", отколкото бе влизането на аджамията апаш в домашната градинка в наверечието на изборите през миналата година. Та да видим: ще съди ли Костов или...?

Това написа Александър Йорданов в социалната мрежа Facebook.