Oманският държавен фонд съди правителството и БНБ

Арабските инвеститори са били потресени от поведението на Даниела Бобева, Иван Искров и Петър Чобанов

Два пъти представители на Държавния резервен фонд на Оман са идвали в София за срещи с управителя на БНБ Иван Искров и министри. И двата пъти са били буквално натирени от тях. В БНБ са били пресрещнати от агенти на ДАНС, които са се държали с тях заплашително и арогантно. В Министерски съвет, на среща след обявяване решението на БНБ за фалиране на КТБ, първите думи на вицепремиерът Даниела Бобева са били брутални: да ви е ясно,че ще фалираме банката и ще си загубите всичките пари.
На противното мнение са били,обаче, адвокатите от една от трите най-мощни адвокатски кантори в света, базирана в Лондон. Те казали на мениджърите на Оманския държавен фонд: ще ви струва скъпо, но ще ви върнем парите, заграбени в България.

Най-вероятно кантората ще предяви серия от искове към БНБ и правителството на Пламен Орешарски.
Според българското законодателство и Европейската банкова директива,при ликвидни проблеми в която и да било банка - първото предложение за оздравяването й трябва да бъде към основните акционери - в случая с КТБ държавата трябваше да се обърне към мажоритарния собственик фирма "Бромак" на Цветан Василев и към Оманския държавен резервен фонд.
Правителството на Пламен Орешарски и БНБ отказаха правото за оздравяване на банката със собствени средства на "Бромак", на Оманския фонд и на руската Внешторгбанк.
Всъщност, формално им е била дадена възможност да спасят банката,но с неизпълнимото предложение да бъдат предоставени 1200000000 лева от сряда вечер до петък сутрин преди затварянето на банката на 20 юни. Акционерите са помолили за малко по-дълъг срок,но това категорично им е било отказано.
След срещата при президента Плевнелиев на 14 юли,на която Бойко Борисов е отказал ГЕРБ да стане съучастник в законодателни промени,които да официализират безпрецедентната кражба на банка от страна на държавата и натоварване на данъкоплатеца със сметката по национализирането на КТБ, паникьосаният Пламен Орешарски е тръгнал да търси контакт с Оманския държавен фонд. Но от Фонда са били категорични,че повече няма да преговарят с никого от това брутално и престъпно правителство.
Бившият мажоритарен акционер на КТБ Цветан Василев е изпратил писма до Европейската централна банка,Европейската комисия и комисар Оли Рен с обяснения за причините и целта на фалита на Корпоративна търговска банка. Очаква се след формирането на новата Европейска комисия да бъдат предприети съответните мерки за изясняване на криминалната сага с фалирането на КТБ,с която са свързани 2/3 от фирмите в икономиката и създаването на 10% от БВП на  България.
Междувременно главна прокуратура,която в началото на юли след масирания удар срещу КТБ по разпореждане на следовател Пеевски нарекох "първа частна прокуратура" си заслужи и ново прозвище: "фалшификатура". От разследване на Bulgaria news стана ясно,че прословутите 206 милиона лева,които уж бяха изнесени от някой,който ги е предал в чували на Цветан Василев,а после са пренесени в чужбина, всъщност не са изнесени а внесени. Просто Цветан Василев се е опитал с парите от дивиденти на своя частна фирма да подпомогне увеличаването на ликвидността на банката, след като започна масово теглене на влогове от нея, включително и 70 милиона,изтеглени от държавните фирми по разпореждане на правителството. Още нещо е сторено от "цацаратурата" и "следствието на Пепи Еврото": фалшифицирани са износни бележки с подправени подписи на Цветан Василев и неговия сътрудник Иван Стойков,за да се удостовери "тегленето" на 19 юни на 206 милиона лева, само че по това време банкерът вече е бил във Виена.
СГП свали обвинението за "изнесените с чували" 206 милиона лева,но за да не падне по гръб обяви, че те са били източвани 3 години: как и по колко - не казва. Всичко това щеше да е адски смешно,ако не беше ужасно тъжно.
В писмо до български медии Цветан Василев обясни точно и конкретно как не е източвал банката,а е спомагат финансово за нейното капитализиране.
Пак питам: с какво толкова държи за топките главпрокурора Цацаров следовател Пеевски? С какво? Защо службогонецът от Пловдив рискува кариерата си и светлата перспектива да се намърда в Европейската прокуратура след време? Само да не си въобразява,че ще излезе "ни лук ял-ни лук мирисал" от заверите "Костинброд 1" и "Костинброд 2". Няма как да стане.
Вече казах по БТВ и Нова,повтарям отново: целта на войната срещу КТБ е заличаване на необслужвани кредити и придобиване на безценица на активите й.
Какво показва проучването ми за т.н.кредитна дупка в КТБ от 3,5 милиард лева(по внушението на гангстерите от правителството и БНБ).Всички тези кредити имат плащания по лихви и главници към края на юни. Всички. Тоест,няма нито един лош кредит;всички са обслужвани. Колкото повече обаче БНБ и правителството държат това висящо положение:блокирани сметки, блокирани гаранции и т. н. - толкова повече ще се влошава състоянието на фирмите. И накрая наистина тези кредити ще станат лоши и някой ще ги купи две за лев,придобивайки стойностни активи на безценица. По-малките фирми,с блокирани в КТБ средства,ще фалират.
Но преди това данъкоплатецът български ще е платил солена сметка за национализацията на КТБ.
Следовател Пеевски ще си е създал нова Мултигруп с идеята да дърпа конците в държавата, Данчо Ментата ще се менка с Искров: депутат на ДПС за гуверньор на БНБ, Бареков ще получи ново мощно финансиране за парламентарния вот,послушни бизнесмени ще станат милионери... Дали ще им се отвори парашута,обаче,а?! България не е Украйна на Янукович, нито латиноамериканска държава с компрадорски капитализъм,нито племенна монархия. България е страна-членка на Европейския съюз!
Хора,политико-олигархично-магистратския заговор на триумвирата Доган-Пеевски-Цацаров с любезното участие на Орешарски,Йовчев,Писанчев,Искров не е просто кражба на една банка,това е национално предателство. Заради частните интереси на алчни "обръчи от фирми" е заплашена финансовата стабилност на страната. Това не е патетично. Това е истината.
Не искам сметката за дебелашката оргия на самозабравили се нечленоразделни хрантутници и просветени джебчии да се плаща от българския народ.
Хора,бдете!
........
Оманският държавен резервен фонд (Oman State General Reserve Fund) е създаден за инвестиции в чужбина. Той се захранва с приходите от продажба на петрол, като всяка година в него се превеждат 15% от тези средства. Той финансира при нужда и държавната петролна компания на Оман.

Източник: bulgaria-news.bg